Beşiktaş Göztepe maçını anlatan en iyi istatistik sanırım topa sahip olma oranı. Maç boyunca Beşiktaş’ın topa sahip olma oranı %56 iken, Göztepe’nin topa sahip olma oranı %44. Oysa Beşiktaş’ın son üç sezondur maç başına topa sahip olma oranın ortalaması % 65. Göztepe maçında Beşiktaş, rakip takıma topla daha fazla oynama şansı vermiş ancak skora baktığımızda geçmiş maçlara oranla topu çok daha etkin kullanmış ve direk sonuca gitmiş.

Bunun en önemli nedeni Şenol Güneş’in zorunlu olarak ilk onbirde gerçekleştirdiği değişiklikler oldu. Ya da Şenol Güneş zorunlu olarak hakemlerin belirlediği (!) ilk onbir ile çıktı sahaya demeliyiz. Bu sezon Beşiktaşlı futbolcular o kadar uzun süreli cezalar, o kadar kolay kartlar gördü ki bir anda oluşan orta alan yokluğunda Şenol Güneş için başka seçeneğin kalmadığı bir onbirdi bu zira.

Atiba, Tolgay ve Oğuzhan’nın eksikliğinde Beşiktaş tribünleri son yıllarda izlediği en farklı oyunu izledi. Son dört sezonun oyun ezberi tümüyle bozuldu ve sahada bambaşka bir oyun oynanmaya başladı Beşiktaş. Topu çok daha az ayağında tuttu ve çok daha direk bir oyunu seçti siyah beyazlılar. Orta sahada Necip ve Medel tercihi oyunu basitleştirirken hızlı dikine ve paslı oyunu da getirdi. Özellikle Medel, oyunu ve orta sahayı yöneten isim oldu. Orta saha ile kopuk oynuyor diye eleştirdiğimiz Talisca bile, geldiği günden bu yana belki de en uyumlu, en etkin oyununu oynadı. Hem golünü attı, hem asistini yaptı.

Bu oyun belli ki Talisca’nın aradığı oyundu zira bu ikiliye ortak oldu. Talisca’nın bu performansı Metin Tekin’in Talisca için sıkça tekrarladığı tespiti de aklımıza getirdi “Talisca’nın nasıl oynadığına değil ne yaptığına bakacaksınız”. Cumartesi akşamı Talisca’nın nasıl oynadığını da konuştuk.

Küçük bir not düşelim Atiba, Tolgay ve Oğuzhan’ın yokluğunda en rahat olan yorumcu Önder Özen’di. Önder Özen Beşiktaş'ın bu eksiklere karşı nasıl bir orta saha ile oynayabileceği hakkında görüşlerini aktarırken “Medel en iyisini yapar!” yorumunda bulunacaktı. Medel geldiğinden bu yana Önder Özen ona olan güvenini sürekli dile getiriyor. Medel de onu yanıltmadı. Göztepe maçındaki performansı, oyunu yönlendirişi, hızlı ve akışkan oyunu onun kalitesinin tescili gibiydi. Bu sezonun en büyük kazancı belki de Gary Medel.

Medel, Cumartesi günü Oğuzhan, Atiba ve Tolgay’ın sezon başından beri ceza sahası dışından yapamadığını yaptı ve harika bir gol attı. Bu üçlünün bu sezon ligde attığı gol sayısı 2 bu arada. Bu 2 golün her ikisini de Atiba atmış. Beşiktaş’ın bu sezon ligde sürekli baş altında kalmasının bir nedeni de özellikle Oğuzhan’ın performans düşüklüğü. Bu sezon hiç golü yok. Forvetlerden yana da kısır bir sezon olunca Oğuzhan’ın performans düşüklüğü daha bir önem taşır oldu.

Son bir istatistik ile toparlayalım. Beşiktaş bu sezon Osmanlıspor ve Karabükspor maçlarından sonra üçüncü kez bir maçı 5 gol ile kapattı. Ancak Süper Lig’deki gol ortalaması 1.8. Bu şampiyon olduğu son iki sezonun altında kalan bir rakam: 2.1 ve 2.2.

Bu sezon en büyük sıkıntıyı gol yollarında çekiyor karakartal. Gol krallığı sıralamasında ilk üçte Beşiktaşlı herhangi bir oyuncu yok. En golcü oyuncuları 12 gol ile Talisca, o da ligin ilk yarısında sadece 3 gol atabilmiş, ligin ikinci yarısında ise Beşiktaş’ı taşıyan oyuncu olmuş 9 golle. Son dört maçta ise 3 gol atmış. Arkasından 10 gol ile Babel geliyor ki 31 yaşındaki tecrübeli oyuncunun kariyer rekoru bu, hemen ardında 8 gol ile Everton’a transfer olan Cenk var, büyük ümitlerle transfer edilen Negredo’nun ise 5 golü var, Göztepe maçında attığı kafa golünden sonra 4 göle ulaşan Tosiç’ten 1 fazla. Beşiktaş bir türlü Negredo’dan verim alamıyor.

Cumartesi gecesinin en şansızı oydu belki de. Zira takımdaki forvet sıralamasında Wagner Love ve Mustafa Pektemek’ten sonra dördüncü sırada yer alan Cyle Larin oyuna girdikten 3 dakika sonra ligdeki ilk maçında ilk golünü buldu. 5 golün atıldığı bir maçta gol atamamakla eleştirilen bir forvet için olabilecek en kötü senaryo sanırım.

Bu hafta şampiyonluk yarışı için kritik bir hafta. Galatasaray ve Başakşehir birbirleri ile karşılaşacakken Beşiktaş Akhisar deplasmanında sahaya çıkacak. Beşiktaş’ın sezon sonuna kadar tek seçeneği galibiyet.