Meclis Genel Kurulu’nda “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri öncesi konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan arasında IŞİD polemiği yaşandı.

Oluç, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin "Ülke sınırları dışında en zorlu operasyonlarından birini gerçekleştirdik" şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, el-Kazimi’nin bu operasyonda IŞİD'in eski lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yardımcısı ve örgütün kasası olarak bilinen Sami Casim'in düzenlenen gizli operasyonla Türkiye'de ele geçirildiğini duyurduğunu söyledi.

Oluç, “Sonra biraz düzeltildi bu haber, doğrudan Türkiye'de değil de Türkiye'nin kontrol ettiği Suriye topraklarında ele geçirildi, dendi. Fark etmiyor, ister Türkiye'de ister Türkiye'nin kontrol ettiği Suriye topraklarında olsun -ne demekse o, Türkiye'nin kontrol Suriye toprakları- orada ele geçirilmiş. Bu ilk değil ama bakın, 2 Türk askerinin yakılma görüntülerini çektirip sosyal medya aracılığıyla yaydığı öne sürülen ‘Ömer Yetek’ isimli kişinin de Türkiye'de ticaretle uğraştığı ve İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında 3 şirketi olduğu ortaya çıkmıştı geçtiğimiz günlerde” dedi.

‘TÜRKİYE’DE NASIL TİCARET YAPIYORLAR?’

“Ebu Taki Alshami" kodlu Türkiye kökenli kişinin uzun süredir borsada bir doğal gaz şirketinde çalıştığı ortaya çıktığını ve yakalandığını söyleyen Oluç, “Elâzığ'da operasyon, İstanbul Esenyurt'ta operasyon, Urfa'da, Sakarya'da, Ankara'da; her tarafta, ülkenin her tarafında IŞİD'liler yakalanıyor. Ya, nasıl geliyor bunlar Türkiye'ye? Nasıl giriyor da burada ticaret yapıyorlar, çeşitli yerlerde çalışıyorlar, dolaşıp eğleniyorlar? Nasıl oluyor bu? İktidar bu sorunun cevabını bugüne kadar vermedi” sorularını yöneltti.

IŞİD POLEMİĞİ

Oluç’a sataşmada bulunan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Yakalıyoruz” diye yanıt verdi.

Oluç ise “Tabii, yakalıyorsunuz da yakalananlar Türkiye'ye nasıl giriyor; biz bunu soruyoruz. ‘Siz niye yakalıyorsunuz’ demiyoruz” yanıtını verdi.

Türkiye sınırlarının IŞİD’lilere neden açıldığı sorusuna da Özkan, “Yakaladık, yakaladık; yakalamadık, vururuz” yanıtını verdi.

Oluç, “IŞİD'le girdiğiniz bu ilişkileri hâlâ neden bu şekilde sürdürüyorsunuz?" diye merak ediyoruz, bunu sormaya devam edeceğiz” dedi.

Bu sırada AKP’li Özkan’ın “yakalıyoruz” sözlerine karşı İYİ Parti Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, “Hırsızı eve almış, sonra yakaladığıyla övünüyor” sözleriyle yanıt verdi.