HDP Adana Milletvekilli Meral Danış Beştaş'ın Afrin operasyonu ile ilgili verdiği Meclis Araştırma önergesi AKP'li vekiller ile HDP'li vekiller arasında gerginliğe neden oldu.

Afrin'de sivil kayıpların belirlenmesi için verilen Meclis Araştırma önergesinin gerekçesini açıklamak üzere HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya kürsüye geldi.

Kaya’nın “Afrin savaşı, Türkiye güvenlik sorunu yaşadığından dolayı başlamamıştır arkadaşlar. Afrin savaşını, AKP iktidarı kaybettiği gücünü kan ve nefret politikaları üzerinden tekrar kazanmak için başlatmıştır” açıklaması tepkiye neden oldu.

AKP'Lİ VEKİLLER TEPKİ GÖSTERDİ

Kaya'nın bu ifadelerine AKP'li milletvekilleri tepki gösterdi. AKP Kırşehir Milletvekili Salih Çetin Kaya, "Ne alakası var?" diye sorarken, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ise, "Doğruyu söylemiyorsunuz Sayın Vekilim" diye Kaya'nın ifadelerine itiraz etti.

‘AFRİN'DE SAVAŞA KARŞI ÇIKTIĞIMIZ İÇİN 'TERÖRİST' DENİLİYOR’

Tepkiler ardından konuşmasına devam eden Hüda Kaya şunları söyledi:

Ve ne yazık ki bu kirli politika ve uluslararası kirli ilişkiler uğruna yoksul ve arkası zayıf olan halkımızın çocukları kurban ediliyor. Savaşı topluma dayatan -çocuklarını asla ateş altında göremezsiniz ama- televizyon yayınlarıyla insanlarımızı ve gençlerimizi kendi istikballeri uğrunda kolay kurbanlar olarak ateşe sürmekten kaçınmayan bu iktidarın, halkımızı, ülkemizi nasıl bir cehenneme sürüklediği görülmelidir sevgili halkımız.

Afrin'de savaşa karşı çıktığımız için "hain" deniliyor, "terörist" deniliyor. Kim ne derse desin dün olduğu gibi bugün de haksız bir savaşa karşı çıkmaya, hakikatleri haykırmaya devam edeceğiz.

Araplar, Türkmenler, Ezidiler; IŞİD vahşetinden Afrin'e kaçtılar, oraya sığındılar, orada demokratik bir yönetim oluşturmaya, yaşamlarını orada kurmaya çalışıyorlar. Siz gidip böyle bir şehir halkını katletmek üzere ÖSO katillerine, IŞİD katillerine teslim etmeye çalışıyorsunuz. ÖSO, IŞİD'dir; ÖSO, El Kaide'dir. ÖSO, katiller ordusudur.

AKP'Lİ BOSTANCI: HALKIMIZ KAN VE VAHŞET ÜZERİNE VAR OLMAK İSTEYEN HİÇBİR POLİTİKAYA İZİN VERMEZ

Kaya'nın konuşmasında sataşma olduğunu öne süren AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı söz alarak kürsüye geldi. Bostancı şöyle konuştu:

Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; halkımız kan ve vahşet üzerine var olmak isteyen hiçbir politikaya onay vermez. Halkımızı kimse aptal yerine koymasın. Bu, bir.

İkincisi: Suriye'nin kuzeyinde bir tezgâh düzenleniyor. Silah verilen "YPG" diye bir terör örgütü var. Emperyal güçler ha bire silah aktarıyorlar parasını almadan çünkü onlara görev veriyorlar. Ne görevi? Orta Doğu coğrafyasında halkları birbiri aleyhine düşman edecek bir askerî görev. Bu "YPG" denilen terör örgütü önce orada Kürtlerin kafasına vurmuş, onun şerrinden kaçan Kürtler Türkiye'ye ve Kuzey Irak'a sığınmışlar. Arapların kafasına vurmuş -Birleşmiş Milletlerin insan hakları gözlem raporlarında vardır- Arap köylerini yerle yeksan etmiş; silah marifetiyle totaliter bir yapı orada egemenlik kurup daha sonra da yine o emperyal siyasetin bir aparatı olarak vazife görmeye amade orada pozisyon alıyor. Aynı zamanda Türkiye'ye yönelik de kendine göre heva ve hevesleri var.

Şimdi, böyle bir terör üzerinden örgütlenmiş hizmete amade, Kürtleri de kullanan bir yapıya destek anlamına gelebilecek sözleri kendisi demokratik zeminler üzerinde hayat bulan bir iradenin ifade etmesini ben hayretle karşılıyorum. Çünkü bunlar demokrasinin düşmanı, bunlar Kürtler dâhil, Arapların, Acemlerin, Türkmenlerin, herkesin düşmanı. Terörün karakteri belli, bugün de orada sivilleri kalkan olarak kullanmaya çalışıyorlar.

Bu tavrı büyük bir aymazlık, demokratik zeminleri terörün emrine sunan kirli bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.

MECLİS BAŞKANI: SİZİN BU KÜRSÜDEN BÖYLE KONUŞMANIZA İZİN VERMEYECEĞİM

Tekrar söz alan Hüda Kaya , "ÖSO katiller ordusudur. ÖSO IŞİD'dir" deyince Meclis Başkanı tarafından sesi kısıldı. Meclis Başkanı Kaya'ya "Türkiye Cumhuriyeti'nden oluşan bir bütünü siz "Orada kirli bir savaş yapıyorsunuz ve sivil halkı öldürüyorsunuz." diye nitelendiremezsiniz. Asla bu kürsüden sizin böyle konuşmanıza izin vermeyeceğim. Asla" dedi.

Karşılıklı gerginliğin sürmesi üzerine Meclis Başkanı birleşime ara verdi.

Kaynak: Cumhuriyet