Birçok cezaevinden tutuklular, koronavirüs semptomlarının görüldüğünü, gerekli önlemlerin alınmadığını, gardiyanların temizlik ve hijyen koşullarına uymadığını aktardı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 90 ayrı dilekçeyle konuyu Meclis'e taşıdı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, çeşitli cezaevlerinden tutukluların aileleri üzerinden Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu’na (TUHAD-FED) gelen 90 hak ihlali başvurusuna ilişkin Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 90 ayrı dilekçe yazdı. Gergerlioğlu, dilekçelerde, komisyonun yerinde inceleme yapmasını talep etti.
 
Gergerlioğlu, söz konusu hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle de Meclis Başkanlığı’na 90 tane soru önergesi de verdi.
 
HİJYEN KOŞULLARINA UYULMUYOR
 
Diren Yurtsever'in Mezoptamya Ajansı'nda yer alan habere göre, ihlal başvuruları Afyon, Aksaray, Tarsus, Van, Balıkesir Bandırma, Antalya, Alanya, Akhisar, Diyarbakır D Tipi, Bolu F Tipi, Çankırı, Siirt, Ağrı Patnos, Erzurum, Elazığ, İzmir Aliağa ve Şakran, Silivri gibi birçok cezaevinden geldi. Koronavirüs nedeniyle ciddi risk oluşturan cezaevlerinde öne çıkan ihlaller arasında, cezaevlerinde dezenfektan işlemi yapılmadığı, kişisel temizlik malzemelerinin verilmediği, sosyal mesafenin korunamadığı, tutuklulara maske ve eldiven verilmediği, koronavirüs salgınıyla yeterli bilginin verilmediği, infaz koruma memurlarının temizlik ve hijyen koşullarına uymadığı, birçok tutukluda hastalık semptomlarının görüldüğü, düzenli olarak sıcak suyun verilmediği, yemeklerin temiz olmadığı yer aldı.
 
KARANTİNA KOĞUŞLARI YOK
 
Van Yüksek Güvenlikli cezaevinde kalan bir tutuklunun ailesi, tutuklunun KOAH hastalığı olduğu, kaldığı koğuşta kronik hastalığı olan başka tutukluların da bulunduğunu, karantina koğuşlarının olmadığını, havalandırmaya çıkarılmadıkları bilgisini verdi.
 
TARSUS CEZAEVİ: KORONAVİRÜS BELİRTİSİ OLAN VAR
 
Dilekçelerde yer alan ihlallerde, Tarsus T Tipi Cezaevi’nde bulunan bir tutuklunun şeker ve tansiyon hastası olduğu, ayrıca kaldığı koğuşta arkadaşlarının nefes darlığı çektiği ve grip olduğu belirtildi. Cezaevi’nde kalan ve gizli şeker ile tansiyon hastası bir tutuklunun ailesi aracılığıyla yaptığı aktarıma göre; ateş, öksürük şikayetleri olduğu ve kaldığı koğuşta hastalık belirtisi olan başka tutuklular da bulunuyor. Tutuklunun, 3 kişinin karantinaya alındığını, günde 2 defa 30 dakikalık havalandırmaya çıkarıldıkları bilgisini paylaştığı ifade edildi. 
 
TEHDİT: VİRÜS OLAN BİRİNİ YANINIZA GETİRİRİZ
 
Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen bir tutuklu, sevk sırasında darp ve işkenceye maruz kaldığını, ayrıca 29 gün boyunca tek kişilik hücrede tutulduğu bilgisini aktardı. Tutuklu, bu durumu cezaevi yönetimiyle görüştüklerinde ise kendilerine, “kurallara uymak zorundasınız, aksi halde adli suçlarda virüs olan birini aranıza getiririz” şeklinde tehdit edildiklerini belirtti.
 
Bandırma Cezaevi’nde tutuklular ise bir koğuşta 12 ve 20 kişinin kaldığı, eşyaları ortak kullanmak zorunda kaldıklarını, cezaevinde hastalık belirtilerinin olduğu ve gerekli tedbirlerin alınmadığını aktardı.
 
KOĞUŞLAR İLAÇLANMIYOR
 
Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluların aktardığına göre, siyasilerin bulunduğu koğuşlarda ilaçlama yapılmadığı, virüsten korunmak için ellerinde yalnızca sabun ve çamaşır suyu olduğu gelen ihlaller arasında. Adli tutuklulardan birinin hastalık şüphesiyle kendi koğuşunda karantina altında tutulduğu, karantina koğuşlarının olmadığı, şimdiye kadar bir kişinin koronavirüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. 
 
TEMİZLİK MALZEMELERİ ÜCRETLİ
 
Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular, temizlik malzemelerinin kantinde ücretli olarak satıldığını, kamerayla sayım yapıldığını, koronavirüs salgına karşı cezaevi personeline yönelik tedbirler alındığı ancak tutuklulara yönelik hiçbir tedbirin olmadığı belirtildi.
 
8 GARDİYAN KARANTİNADA
 
İzmir Aliağa 1 No’lu Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular, koronavirüs nedeniyle gerekliği tedbirlerin alınmadığı, koğuşlarının yanında bir odanın karantina odası yapıldığını, şu anda 8 gardiyanın koronavirüs salgını nedeniyle karantinaya alındığı aktardı.
 
‘GARDİYAN TÜKÜRDÜ’
 
Sincan Cezaevi’nde kalan bir tutuklu, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, cezaevindeki bir kadın gardiyanın üstüne tükürerek, “Madem biz hastalanıyorsak, siz de hastalanın” dediğini, temizlik malzemesi olarak küçük bir sabun ve çamaşır suyu denilen ama bilmedikleri bir sıvı dışında hiçbir temizlik malzemesi verilmediğini söyledi.
 
Söz konusu ihlallere dair Gergerlioğlu, Bakan Gül’e şu soruları sordu:
 
* Mahpuslar tarafından iletilen iddialar doğru mudur?
 
* Cezaevinde bulunan kaç mahpusa Covid-19 testi yapılmıştır? Bu testlerin kaçı pozitif çıkmıştır?                   
 
* Cezaevinde görevli kaç infaz koruma memuruna Covid-19 testi yapılmıştır? Bu testlerin kaçı pozitif çıkmıştır?
 
* İnfaz Koruma memurlarının cezaevinde 14 gün karantinada tutulacağı belirtilmiştir. Bu 14 gün evde cezaevine geldiğinde mi yoksa cezaevinden eve giderken mi uygulanmaktadır? Eğer infaz koruma memurları eve gidecekleri zaman karantinaya giriyorlarsa, bu durum cezaevlerinde korona salgını olduğu anlamına mı gelmektedir?                                                                                                                                       

* Karantina uygulaması yapılan cezaevi sayısı kaçtır? Bu cezaevlerinde karantinada olan mahpus sayısı kaçtır?”