Dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesine ilişkin Meclis Genel Kurulu’ndaki gizli oylama işlemi tamamlandı. 4 eski bakan hakkındaki iddiaları Meclis de sıfırladı.

Yüce divan oylamasında ilk olarak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a sevk edilmesiyle ilgili gizli oylama yapıldı. Oylamada 242 kabul oyuna karşılık 264 ret oyuyla, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a sevk edilmesini içeren önerge reddedildi. Oylamada 7 milletvekili çekimser oy kullandı, 1 oy boş, 3 oy geçersiz sayıldı. AKP ilk oylamada 38 fire verdi.

İkinci olarak Muammer Güler hakkında önerge oylandı. Muammer Güler için 241 kabul oyuna karşılık 258 ret oyu kullanıldı. Bu sonuçla Muammer Güler’in de Yüce Divan’a sevk edilmesini içeren önerge reddedildi. Muhalafetin hesabına göre 6 çekimser, 4 boş ve 4 geçersiz oyun da eklenmesiyle AK Parti’nin fire sayısı Güler’in oylamasında 43’e ulaştı.

USUL TARTIŞMASI

Oylamayı değerlendiren Muammer Güler, “Önemli olan 276’yı bulmamasıydı. Bulmadı. Hayırlı olsun” dedi. Güler için verilen oyların sayımının ardından usul tartışması yaşandı. Oylama sonucunda Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı Yüce Divan’a sevk önergesinin kabulü için 276 kabul oyu çıkmadığını belirtti ve komisyon raporunun kabul edildiğini söyledi. Muhalefet ise buna itiraz etti, salt çoğunluk olan 276’ya ulaşılamadığı için komisyon raporunun da kabul edilemeyeceği görüşünü dile getirdi.

FİRE 50’YE ÇIKTI

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın Yüce Divan’a sevk edilmesini içeren önerge verilen aranın ardından görüşüldü. Bu önerge de 245 kabul oyuna karşılık 255 ret oyuyla reddedildi. Oylamada 7 vekil çekimser, 6 boş, 4 vekil geçersiz oy kullandı. AKP’nin firesi 50.

OY PUSULASINDA 50 TL

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki önerge oylandı. Önerge 219 kabule karşılık 288 ret oyuyla reddedildi. Erdoğan Bayraktar için kullanılan oy pusulasının birinden 50 TL çıktı.

4 eski bakan Yüce Divan oylamasında Mecliste de aklanmış oldu.