Meclis İnsan Hakları Komisyonu, ırkçı saldırı sonucu 7 kişinin katledildiği Konya’ya yapacağı ziyareti “ortamın uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal etti.

HDP, "Katliamın ırkçı bir temele dayanmasının ortaya çıkması nedeniyle ziyaretin iptal edildiği"ni belirterek komisyonun kararına tepki gösterdi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Konya'da, daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinden 7 kişinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından HDP’yi arayarak 2 Ağustos Pazartesi günü Konya’ya gidileceğini bildirdi.

Cenaze merasimi ve AKP’lilerin bölgede yaptığı incelemelerden sonra Komisyon Başkanlığı’nın komisyon üyelerini aradığını belirten HDP, “Ortamın uygun olmadığı gerekçesiyle” ziyaretin iptal edildiği açıkladı.

HDP’den yapılan açıklamada, ‘katliamın ırkçı bir temele dayanmasının ortaya çıkması nedeniyle ziyaretin iptal edildiği’ görüşü paylaşıldı.

HDP, “TBMM İnsan Hakları Komisyonu, dün (31 Ağustos) sabah saatlerinde partimizin Komisyon Üyelerini de arayarak pazartesi günü, ırkçı saldırının yaşandığı Konya’ya gidileceğini bildirdi. Son 3 dönemdir, partimizin birçok başvurusunu görmezden gelen; cezaevleri, insan hakları ihlalleri, Suruç, Ankara Gar katliamları, Şenyaşar ailesine yönelik katliam, tecrit meselesi başta olmak üzere partimizin yaptığı bütün araştırma başvurularına olumsuz yanıt veren İnsan Hakları Komisyonu ilk kez Komisyon Üyelerimizin de içinde yer aldığı bir araştırma ziyaretinin gerçekleştirileceği bilgisini paylaşmıştı. Ancak cenaze merasiminden ve AKP’lilerin bölgede yaptığı incelemelerden sonra Komisyon Başkanlığı tarafından üyelerimiz aranarak, ‘ortamın uygun olmadığı gerekçesiyle’ ziyaretin iptal edildiği bildirildi.” denildi.

BEŞTAŞ: OLAYIN ORTAYA ÇIKMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK

Ziyaretin iptal edilmesine tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Dünden beri yaptıkları propagandalarla bunun iki aile arasındaki husumet olduğunu yaymaya çalışıyorlar. Fakat cenaze töreni, özellikle katliama uğrayanların yakınlarının ve tanıdıklarının beyanları ve ortaya çıkan bilgiler bu olayın ırkçı bir temelde Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunu aslında net bir şekilde ortaya koydu. Komisyon bunun fizibilitesini yaptı. Orada bir araştırma yaptılar ve gidilmesi halinde bunu rapora yazmak zorunda kalacaklarını gördüler ve bu yüzden gidişi iptal ettiler."

İnsan Hakları Komisyonunun temel görevinin Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini araştırmak, yerinde tespit etmek ve ilgili kurumlara bilgi vermek olduğunu söyleyen Beştaş, “Konya’ya bile gitmeyecekse, yaşam hakkının bu kadar büyük bir katliamla ortadan kaldırıldığı bir olayda gitmeyecekse, komisyonunun hiçbir işlevinin olduğunu söyleyemeyiz. Biz bu iptalin kesinlikle olayın açığa çıkmasını engellemeye yönelik olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Kaynak: Evrensel