Giresun’un Dereli ilçesinde, kar yağışı nedeniyle 14 çoban ile 4 bin küçükbaş hayvandan oluşan sürü yaylada mahsur kaldı.

Valilikten yapılan açıklamada, yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartlarına rağmen Giresun İl Özel İdaresi ekiplerince yapılan yol açma çalışmalarının ardından yaylaya bağlı Kağnal ve Avşar obasında mahsur kalan sürü ile çobanlara ulaşıldığı ifade edildi.

Açıklamada, küçükbaş hayvanlar için yem imkanının da sağlanarak telef olmalarının önüne geçildiği vurgulandı.

BAYBURT’TA KAPANAN YOLLAR AÇILDI

Bayburt’ta ise İl Özel İdaresi ekipleri, kar nedeniyle kapanan 2 köy ve 2 yayla yolunu açmak için çalışma başlattı.

Ekiplerin iş makineleriyle sürdürdüğü çalışma sonucu, Soğanlı Dağları’ndaki, Aydıntepe ilçesine bağlı Kavlatan ve Dumlu köyleri ile Seydiyakup ve Kılıçkaya yaylalarının yolları açıldı.

Ekipler, kentin kırsal alanlarında kar temizleme çalışmalarına devam ediyor.

BESİCİLER YAYLADAN İNDİ

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinin yüksek kesimlerinde iki gündür etkili olan kar yağışının ardından yayladaki çobanlar sürüleri ilçedeki köylerine geri döndü.

İlçenin Esence Dağları eteğindeki Gedük mevkisine iki hafta önce hayvanlarını götüren sürü sahipleri, hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle etkili olan soğuk hava ve kar yağışıyla karşılaştı.

Zaman zaman tipinin de etkili olduğu bölgede çobanlar hayvanlarını bir araya toplamak için uzun süre uğraştı.

Hayvanların üşümesi ve karın otlakları kapatması sebebiyle yayladan eve doğru yola çıkan çobanlar, ilçe merkezine bağlı köylerine, kar ve sis sebebiyle yaklaşık 4 saat sonra gelebildi.

Bazı çobanlar da yayladan köye dönerken ara ara ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

‘İKİ GÜN ÖNCE GÜNEŞ VARDI, HAVA ANİDEN KÖTÜLEŞTİ’

Çoban Barış Metin Kurt, birkaç gün önceki güneşli havanın, bir anda kötüleştiğini söyledi.

Bu nedenle zor anlar yaşadıklarını ifade eden Kurt, “İlk başta hava güzeldi, bir anda yağmur başladı ve hava soğuyup kara dönüştü. Bölgede kar kalınlığı yükselmeye başlayınca da koyun ve kuzular üşüdü. Eve gelmek zorunda kaldık.” dedi.

Bu aylarda ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını ifade eden Kurt, yaklaşık 3-4 saattir yolda olduklarını belirtti.

Çoban Ali Can Kurt da kar yağışının sabah saatlerinde etkili olduğunu belirterek, “Bir süre hayvanları otlattıktan sonra sağımını yaptık. Biraz bekledik, kar da çoğalınca eve geri döndük. Bir haftadır yayladaydık. Yukarıda kar 20-30 santimetreye ulaştı. Koyunlar otlayamadı, üşüdüğü için eve getirdik” diye konuştu.

SÜRÜ SAHİBİ ÖLÜ BULUNDU

Koçyatağı köyünde koyun sürüsünü otlatmak için dün sabah erken saatlerde meraya giden Süleyman Akpolat (70), aniden bastıran kar ve tipi nedeniyle kayboldu. Köylüler kendi imkanlarıyla sürdürdükleri arama çalışmalarında Akpolat’ı köye 4 kilometre uzaklıktaki Beşgözeler mevki yakınlarındaki dere yatağı içerisinde donarak ölmüş halde buldu.