ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, gazetecilere Türkiye, Rusya, Kuzey Kore ve İran'la ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Pentagon'un merdivenlerinde gazetecilerle ayak üstü basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidinin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri etkilemediğini, Türkiye ile yakın çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

'TÜRKİYE İLE YAKIN ÇALIŞMAYA DEVAM'

Bir gazetecinin, Trump'ın Türkiye yönelik yaptırım tehdidini hatırlatarak, Türk-Amerikan ilişkilerindeki tansiyonun askeri ilişkileri etkileyip etkilemediğini sorması üzerine Savunma Bakanı "Türk-Amerikan ilişkileri ve askeri operasyonlarına bir etkisi olmadı. Şu aşamada Türkiye ile yakın çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

'F-35 TASARISI DA ETKİLEMEZ'

Senato'nun Türkiye'ye F-35 uçaklarının verilmesini geçici olarak askıya alınmasını savunma bütçesine ilişkin yasa tasarısına eklemesinin Türk-ABD ittifakını nasıl etkilediği sorusu üzerine de bu tasarının da askeri ilişkileri etkilemediğini söyledi.

Türkiye ile ABD'nin Menbiç'te ortak devriyelere yakın zamanda başlayacağını anlatan Mattis, ortak devriyelerin ne zaman başlayacağı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Tüm planları bir araya getirdik ve planlama iyi gitti. Eğitim ekipmanı İncirlik'e indi. Ortak eğitimlerin ne zaman başlayacağından emin değilim, çünkü önce ekipmanı getirmemiz ve devam etmemiz için tüm koşulları hazırlamamız gerekir… Menbiç'te ortak devriyeler haftalar içinde başlayabilir.''

'SURİYE-RUSYA İLE İLGİLİ YENİ EMİR YOK'

Mattis'e, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 16 Temmuz'da Helsinki'de gerçekleştirdiği zirveyle ilgili sorular da yöneltildi.

''Trump, Amerikan ordusuna Suriye'de sahada Rusya ile birlikte çalışma emri verdi mi'' sorusunu ''Hayır'' diye yanıtlayan Mattis, Helsinki zirvesinin Rusya ile ilgili herhangi bir politika değişikliğiyle sonuçlanmadığı görüşünü dile getirdi:

''Helsinki zirvesi biter bitmez genelkurmay başkanı ve ulusal güvenlik danışmanıyla konuştum. Zirveden herhangi bir politika değişikliği çıkmamış.''