Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin yardımcılarından Hemin Hewrami, Irak'ın müzakereler için şart koştuğu '25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunu iptal edin' talebini reddetiklerini açıkladı.

Irak'ta günlerdir ordunun operasyon düzenleyeceği iddia edilen ve Peşmerge'nin teyakkuza geçtiği Kerkük'te gerginlik devam ederken Süleymaniye'nin Dokan ilçesinde bir araya gelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un görüşmesinin sonuçları belli oldu.

Barzani'nin yardımcılarından Hemin Hawrami, Twitter'da yaptığı açıklamada, Irak'ın müzakelerin ön köşulu olarak sunduğu '25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunu geçersiz kılın' maddesini reddettiklerini duyurdu.

Hawrami, Bağdat'la görüşmelerin başlaması durumunda ise söz konusu müzakerelere tüm Kürt partilerinin ortak katılacağının ve tek taraflı görüşmeler yapılmacağının altını çizdi.

Öte yandan tarafların krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesi isteklerini yinelediklerini vurgulayan Hawrami, Irak ordusundan gelen 'askeri tehditler' karşısında da kendilerini savunacaklarını söyledi.

​Bu arada görüşmede, 3 Ekim'de hayatını kaybeden eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani de hazır bulundu.

(Kaynak: Sputnik)