Covid- 19 kapsamında son dakika haberleri sizlere iletmeye devam ediyoruz. Bu haberlerin en başında da 1 Temmuz’da ortadan kalkan pek çok kısıtlama ve yasaklarla ilgili merak edenler geliyor. Normalleşme süreci ile birlikte yasakların ortadan kaldırılması, beraberinde maske zorunluluğunun ne zaman sona ereceği yönündeki soruları da getiriyor. Peki, maske takma zorunluluğu yasakların ortadan kalkması ile birlikte sona mı eriyor yoksa henüz bu konu hakkında bir açıklama mevcut değil mi?

Maske Takma Zorunluluğu Ortadan Kalktı mı?

1 Temmuz itibari ile sokağa çıkma yasağı, kafe- restoran gibi mekanların açılması, hafta sonu yasaklarının kalkması gibi kararlar yürürlüğe girdiğinden beri insanlar maske konusundaki kısıtlamaların kalkacağı yönünde düşüncelere sahip oldular. Bu konu hakkında bir açıklama yapılmamış olması da konu ile alakalı belirsizlikle beraber ortaya çıkan iddiaların büyümesine sebep oldu. Hatta yasakların kalkması ile pek çok kişi artık sokaklarda maske takmamaya başladı ancak maske zorunluluğunun kalktığına dair halen bir açıklama yapılmış değil. Bu yüzden bu tür davranışların bir suç olarak kabul edildiği ve halen bu konuda ceza alınabileceği gerçeğini unutmamak gerektiğini belirtelim.

Maske Zorunluluğu Konusunda Sağlık Bakanının Açıklamaları

Peki, yasakların kalkması ile birlikte maske takma zorunluluğu hakkında Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamada neler söyleniyor?

Bilindiği üzere tüm Türkiye’nin merakla beklediği kabine toplantılarından sonuncusu 5 Temmuz’da geçekleşti. Burada aşılama süreci ve Covid- 19 önlemlerine dair pek çok konuşuldu. Ayrıca Kurban Bayramı konusunda herhangi bir kısıtlamanın var olup olmayacağı da merak konusuydu.

Corona Virüs ve bu konuyla ilgili alınan tedbirlere dair pek çok gündem maddesinin tartışıldığı ve masaya yatırıldığı toplantı da maske zorunluluğu ile ilgili kesin bir karar henüz verilmemekte olup, toplantı sonrasında gelen haberler içeriğinde buna yönelik bir tarihin de belirtilmediğini açıklayabiliriz.

Toplantı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın gazetecilerin sorularına yanıt verdiği kısımda kendisine maske zorunluluğunun ne zaman kalkacağına dair sorular yöneltilmiştir. Bakan Koca ise, bu konuda henüz kesin bir karar almadıklarını ve bunu ilerleyen süreçlerde yeniden gündeme getireceklerini ifade etti.

Korona virüs kapsamındaki en gerekli tedbirlerden olan maske zorunluluğunun ortadan kalkması için halkın en az yüzde 70’ inin aşılarını yaptırmış olması ve bu konuda toplum bağışıklığının kazanılmış olması gerektiğinin altını çeken Bakan Fahrettin Koca, henüz böyle bir orana ulaşamadığımızı, aşılama sürecindeki çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi. Kısa süre içerisinde çok ciddi rakamlara ulaştıklarını iddia eden bakan, tüm halkı Kurban Bayramına kadar aşı olmaya teşvik ederek sevdiklerimizin ve kendimizin sağlığını ancak böyle sağlayabiliriz dedi.

Yüzde 70 Aşılama Oranında Maske Yasağı Kalkabilir

Eğer bu süreç içerisinde toplumun en az %70’nin aşılanması işlemleri gerçekleştirilirse kısa süre içinde maske zorunluluğunun da kalkabileceğini ifadelerine ekleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ancak şu an için bunun söz konusu olmadığını ve bir süre daha maske zorunluluğunun devam edeceğini de belirtti.

Çoğu sağlık uzmanının ve bilim insanlarının aşılama takvimini baz alarak maske zorunluluğundan Ekim ayında kurtulabileceğimizi ifade eden açıklamalarına karşı herhangi bir yorumda bulunulmamasına rağmen, eğer toplum bağışıklığı elde edilirse ve aşılama süreci yoğun bir şekilde devam ederse bu çıkarımlarının doğru olduğunu söylemek mümkün gibi görünüyor.

Aşı Karşıtlarının Propagandalarına İnanmayın!

Kabine toplantısı ile gündeme gelen haber içeriklerinden biri de aşı karşıtlarının oluşturduğu propagandalardı. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarında aşı karşıtı kişilerin oluşturduğu karalama kampanyalarına dikkat çekildi. Bu kişilerin sözlerine itimat edilmemesi ve Covid- 19 virüsü ile mücadelenin yalnızca aşı ile mümkün olacağını belirten devlet büyükleri, bu konuda 18 yaş üstü herkesi aşılarını olmaya davet ederek onlara çağrıda bulundu.

Kabine toplantısından ise kurban bayramında yasak olmayacağı yönüne sevindirici haberler gelirken bu konuda toplumun bilinçli bir şekilde davranması ve sosyal mesafe ile maske takma zorunluluklarına uyulması istendi.

Sağlık ile hayatın içinden en güncel haber ve gelişmeleri yakalayabilmek için Haber 365 sitesini takipte kalın. Son dakika gelişmeler ile anında haber hizmeti sayesinde sizler de gelişmeleri ilk öğrenen kişilerden olabilirsiniz.