Sendikalı oldukları için işten atılan ve aylarca İstanbul Ataşehir ve Düzce'deki fabrika önünde direnişte olana Mas-Daf işçilerinin Ankara'ya yürümesine jandarma müdahale etti. İşçiler ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Aykanat gözaltına alındı.

DÜZCE- Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için tazminatsız olarak işten atılan ve aylardır fabrika ile şirketin genel merkez binası önünde direnişte olan MAS-DAF Makine işçilerinin Ankara'ya yürüyüşü Jandarma Komutanlığı tarafından engellendi. İşçiler gözaltına alınarak Jandarma Komutanlığı karakoluna götürüldü.

Yazın, asfalt eriten bu en sıcak günlerinde Ankara yolunu tutmalarını, bu ülkede her fırsatta Anayasa ve yasalara uygun davranılmasını isteyenlere neden anayasa ve yasaların uygulanmadığını sormak ve Türkiye'de sendikalı olmanın, toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni istemenin işverenleri neden rahatsız ettiğini ve bu ülkeyi yönetenlerin buna neden sessiz kaldıklarını öğrenmeye çalışmak olarak aktaran Mas-Daf işçileri, bu nedenle de Düzce'deki fabrika önünden Ankara'ya doğru yola çıkmak istediler.

Ancak Jandarma Komutanlığı savcılığın bu yürüyüşe izin vermediğini, bu nedenle de yürüyüşe engel olacaklarını söyledi.

Ekmekleri ve alınterleri için Ankara'ya gideceklerini ifade eden işçiler jandarmalarla karşı karşıya geldi. Jandarmalar sert müdahaleyle 12-13 işçiyi gözaltına aldı. İşçiler Jandarma Komutanlığı Karakolu'nda tutulurken, diğer işçi arkadaşlarıyla birlikte, sivil toplum örgütleri, Türk-İş bölge temsilcisi ve Birleşik Metal-İş gözaltındaki işçilerin bir an önce serbest bırakılması için onları karakol bahçesinde bekliyor.

DİSK’TEN AÇIKLAMA

DİSK, “Düzce’de gözaltına alınanlar arasında bulunan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Aykanat, Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli şube yöneticileri ve MAS-DAF işçileri derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven, “İşveren tarafından işten çıkartılan MAS-DAF işçilerine ve sendika yöneticilerine ve sendikal haklarına bir darbe de Düzce Valiliğince vurulmuştur” dedi.

Yurtseven, “Türkiye de demokrasinin ilerlediği iddia ediliyor. Ancak işçilerin uluslararası sözleşmelerden ve Anayasadan kaynaklanan en temel hakları ayaklar altında. İşçiler için, çevreciler için, basın mensupları için, gazeteciler ve yazarlar için demokrasi ayaklar altında. Türkiye’de ilerleyen baskı, terör ve hukuksuzluktur” dedi.

DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan MAS-DAF işçileri uğradıkları haksızlıkları ve baskıları iletmek ve seslerini duyurmak adına; fabrikanın önünden Ankara’ya başlatmayı planladıkları yürüyüşün açıklamasını dahi yapamadan gözaltına alındılar.

“DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ DE YOK”

Sendikal hakların yanı sıra, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün de ayaklar altında olduğunu iddia eden Yurtseven, işçilerin Ankara’ya başlatmayı planladıkları yürüyüşün açıklamasını dahi yapamadan gözaltına alınmalarına dikkat çekti.

İKİNCİ GÖZALTI

Götürüldükleri karakolda ifade işlemlerinin bitirilmesinin ardından serbest bırakılan işçiler ve sendikacılar Ankara'ya yürüyüş konusunda kararlı olduklarını göstererek tekrar yola çıkmak istediler.

Ancak işçiler ve sendikacılar ikinci kez jandarma tarafından gözaltına alınarak Beyköy Jandarma Komutanlığı Karakoluna götürüldü. Gözaltına alınan 10 kişi arasında DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Aykanat, Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Yöneticileri yine yer alıyor.

ETHA'ya açıklamada bulunan MAS-DAF işçileri Ankara'ya yürümekte kararlı olduklarını söylediler,

İşçiler, "Sonucu ne olursa olsun, arkadaşlarımız gece bırakılırsa gece, sabah bırakılırlarsa sabah tekrar yola çıkacağız. Ankara'ya yürümeye kesin kararlıyız, yılmayacağız ve mücadelemiz sonuna kadar devam edecek" dediler.

MAS-DAF işçileri gözaltına alınan arkadaşlarını ve sendikacıları karakol bahçesinde beklemeye devam ediyor.