Marmaris'te 5 yıl önce meydana gelen trafik kazasında 25 yaşındaki Ermeni genç Artur Dokoyan'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili gösteri yapıldı.

Yeniyol Caddesi'nde kazanın meydana geldiği noktada toplanan Dokoyan'ın yakınları ve arkadaşları, mahkeme sürecinin uzamasına ve kazaya karışan diğer tarafa ait iş yerinin camlarını kıran anneye mahkeme tarafından ceza verilmesine tepki gösterdi.

Ermeni gencin annesi Susanna Margaryan, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazadan 19 gün sonra oğlunun ölümüne sebebiyet verdiği iddia edilen sürücünün mahkeme tarafından serbest bırakıldığını söyledi.

Bunun üzerine hukuk mücadelesi başlattıklarını belirten Margaryan, ''Bu zor süreç 2 yıl sürdü. Hakim bir gencin hayatını ve annesi ile kardeşlerinin acılarını hiçe sayarak vicdana sığmayan bir karar aldı. En düşük sınırdan 2 yıl 4 ay ceza verildi. Bu da günlük 20 liradan 18 ay taksitle toplam 18 bin lira para cezasına çevrildi. Temyize gittik, 3 yıldır dosyamız Yargıtay'da bekliyor'' dedi.

Margaryan, haksız olduğuna inandıkları kararı duyunca çılgına döndüğünü ve isyan ederek karşı tarafa ait iş yerinin önüne gidip iki taş alarak iki cam kırdığını anlattı.

“BİR CAN GİTTİ CEZASI GÜNLÜK 20 LİRA”

Acılarına saygı göstermeyen karşı tarafın ailesinin kendisine dava açtığını ifade eden Margaryan,''Bir buçuk ay önce aleyhime açılmış olan bu dava sonuçlandı ve 100 gün hapis cezası verildi. Günlük 20 lira karşılığında para cezasına çevrildi. Bu nasıl bir adalettir. Bir can gitti cezası günlük 20 lira, acılı bir anne iki cam kırmış o da günlük 20 lira. Oğlumu öldüren 18 gün hapiste yattı, annesi ise 100 gün hapis yatacak. Ben son nefesime kadar bu mücadeleyi sürdüreceğim. Tek yaşama nedenim bu. Gerekirse tüm dünyaya sesimi duyuracağım. Adaletin yerini bulmasını istiyorum'' diye konuştu.

Bu parayı ödemeyeceğini ve hapse gireceğini kaydeden Margaryan, ''Yaptığım şeyin arkasındayım, eğer bir katil 18 gün cezaevinde kalıyorsa bir anne olarak 100 gün cezaevine girerim. Sonuç şudur ki katiller dışarıda, anneler içeride. Adalet bu mudur?" dedi.

Devlet büyüklerine seslenmek istediğini söyleyen Margaryan, ''Eğer yasalar önünde herkes eşit ise ben de bu ülkenin bir vatandaşıyım, kanunlardan eşit olarak faydalanmak istiyorum'' ifadesini kullandı. 

Kazanın olduğu yıl söz konusu yolun tek yönlü olduğunu söyleyen Margaryan, ''Sürücünün ters yöne girmesi ve U dönüşü yaparak yolu kapatması hata. Ancak polis tarafından az kusurlu olarak yazıldı. Polisler yolu çift yön olarak yazmışlar. İlgili kurumlardan alınan belgelerle yolun o zaman tek yön olduğunu ispatladık'' dedi.

Ellerinde "Seni asla unutmayacağız, kalbimizdesin", "Başka Artur'lar ölmesin", "Can bedeli 20 TL, cam bedeli 20 TL" yazılı dövizlerle Artur Dokayan'ın ailesine destek olan 40 kişilik grup, daha sonra alkışlarla dağıldı.

Yeniyol Caddesi'nde 13 Şubat 2008'de meydana gelen trafik kazasında Artur Dokoyan'ın kullandığı motosiklet ile bir minibüs çarpışmış, kazada Dokoyan hayatını kaybetmişti.