Mariupol, Ukrayna'nın güney sınırındaki stratejik konumu nedeniyle Rus kuvvetlerinin sürekli saldırılarının hedefi oldu.

Haftalardır, şehir neredeyse ayrım gözetmeksizin bombalanıyor. Pazartesi günü yayınlanan bir İnsan Hakları İzleme Örgütü raporu, şehri "cesetlerle ve yıkılmış binalarla dolu dondurucu bir cehennem" olarak niteledi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, nüfusun yaklaşık dörtte birinin (100.000 kişi) hala "insanlık dışı koşullarda" sıkışıp kaldığını söyledi.

Zelenskiy gece yarısı yaptığı konuşmada kent sakinlerinin yaşadığı dehşeti "Yiyecek yok. Su yok. İlaç yok. Sürekli bombardıman altında” sözleriyle aktardı ve tüm zorluklara rağmen salı günü 7026 kişinin kentten çıkarıldığını kaydetti.

Maxar Technologies’in yeni uydu görüntüleri, hasarın boyutunu gösteriyor.

Zelenskiy ayrıca Ukraynalı yetkililerin ve müttefiklerinin şehre yardım ve daha fazla sivilin dışarı çıkması için ellerinden geleni yaptığını söyledi. Salı günü, yaklaşık 7.000 kişi şehirden kaçmayı başardı.

Ancak, kaçanların da müzakere edilen insani yardım koridorları boyunca saldırıya uğradığını belirten Zelenskiy, Salı günü bir insani yardım konvoyunun Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini iddia etti.

Devlet acil durum görevlilerinin ve otobüs şoförlerinin esir alındığını söyledi.