Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İstanbul’un Samatya ilçesinde yaşlı Ermeni kadınlara yönelik yapılan ve ağır şiddet uygulanan saldırıların birinde hayatını kaybeden Maritsa Küçük’ün öldürülmesine ilişkin davanın 13’üncü duruşması, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Küçük ailesi ve yakınlarının hazır bulunduğu duruşmaya, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon ve Nor Zartonk üyeleri ile Ermeni toplumu mensupları da gözlemci olarak katıldı.

Davada tutuklu yargılanan şüpheli sanık Murat Nazaryan’ın avukatı ise önceki iki duruşmada olduğu gibi bu duruşmaya da katılmadı. Mahkeme başkanı, davada karar aşamasına yaklaşıldığını belirterek Nazaryan’ın avukatının bir dahaki duruşmada hazır bulunmasını istedi. Duruşmaya katılamaması halinde ise yazılı olarak mazeret bildirmesini ve Nazaryan için barodan yeni bir avukat tayin edilmesini istedi.  

Davada, olay mahallinde ele geçirilen kan lekeli örtünün üzerinde tespit edilen, maktul Maritsa Küçük ve sanık Murat Nazaryan’ın dışında başka bir erkeğe ait olduğu saptanan DNA profillerinin analizine dair raporun mahkemeye ulaştığı kaydedildi.

Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan raporda, kan lekeli beyaz örtüde yapılan incelemede vücut izlerinden birinin sanık Nazaryan’a ait olduğu da belirtildi. Raporda, örtüdeki diğer izin ise başka bir erkek şahsa ait olduğu kaydedildi.

Sanık Murat Nazaryan, olay günü birilerinin kendisini zorla Maritsa Küçük’ün evine götürdüğünü, parmağını keserek kan izlerini bulaştırdıkları savunmasını tekrarladı.

“SORUŞTURMADA POLİS GÖREVİNİ İHMAL ETTİ”

Küçük ailesinin avukatı Eren Keskin, olay sonrasında polisin kendilerine failin arka odalara girmediğini söylediğini ve soruşturmada buna göre hareket edildiğini belirtti. Ancak kendilerinin vücut lekesi bulunan örtüyü arka odada bulduklarını anlatan Keskin, “Rapor, bizim olayda başka kişilerin de olduğu tezimizi doğruladı. Polis delilleri gerektiği gibi toplamamıştır. Bu bir suçtur, suç duyurusunda bulunacağız. Mahkemenin de gerekli ihbarı yapmasını istiyoruz. Ayrıca sanık doğruyu söylememektedir” dedi. Keskin, olayın soruşturma aşamasını yürüten polislerin görevlerini ihmal ettiğini belirtti ve delillerin böylelikle karartıldığını söyledi.

Avukat Keskin, mahkemeye ulaşan raporda belirlenen DNA örneklerinin emniyete ve jandarmaya gönderilerek arşivlerde kayıtlı olan DNA örnekleriyle karşılaştırılmasını talep etti. Mahkeme, talebi kabul ederek inceleme ve karşılaştırma yapılmasına karar verdi.

84 yaşındaki Maritsa Küçük’ün kendini savunamayacak durumda olduğunu göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, sanık Nazaryan için istenen “ağırlaştırılmış müebbet” istemine ilişkin ek savunma izni verdi.

Sanık Murat Nazaryan’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme bir sonraki duruşmayı 13 Mayıs 2015 tarihine erteledi.