Mardin’de yayımlanan Mardin Life, Kır’atım ve Mardin İletişim gazeteleri, 17 Temmuz 2018 tarihinde Basın İlan Kurumu'na verdikleri ortak dilekçeyle, Mardin Arena ve Mardin Haber gazetelerini ihbar etti.

Mardin Life Gazetesi Yazı İşleri Müdürü, aynı zamanda Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı olan Kadir Üründü, Kır'atım Gazetesi Sahibi Veysi Akar ve Mardin İletişim Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rıdvan Fidan imzalı dilekçede, söz konusu iki gazete sahipleri ve muhabirleri hakkında "örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliğinden” davaların olduğu ileri sürüldü.

MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre Dilekçede, ihbarın, “Bağımsız medya anlayışımızın bir gereği” olarak savunulması dikkat çekti.

‘ÖRGÜTÜN DİLİNİ KULLANDILAR’ DİYEREK İHBAR ETTİLER

Dilekçede, ilan dağıtımı ve verilişinin “Basın İlan Kanunu” ve “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği”ne göre yapıldığına dikkat çekilerek, yönetmeliğin 110’uncu maddesi kapsamında her iki gazetenin ilanlarının durdurulması da istendi.

Dilekçenin Mardin Arena Gazetesi'yle ilgili bölümünde, “Terörle Mücadele kapsamında hakkında dava açılacak yayın sahiplerinin bu çerçevede yayın haklarının durdurulacağını açık bir şekilde düzenlenmiştir. Fakat Mardin Arena yayın sahibinin bu çerçevede kesinleşmiş mahkumiyet hükmüne rağmen yayınlarının durdurulmadığı gibi ilan dağıtımı da yapılmakta idi” ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, ayrıca Mardin Arena gazetesinin sahibi ve aralarında bugün HDP Urfa Milletvekili olan Ömer Öcalan’ın da bulunduğu muhabirleri hakkında “örgütü üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla yargılama olduğu ileri sürüldü.

Yine dilekçede, “2012/2016 yılları arasında gazetenin; terör örgütünün dilini kullandığı, şehit olan güvenlik kuvvetlerine ise, hiçbir şekilde şehit olarak getirmediği de yapılan yayınlardan açıkça anlaşılmaktadır” iddialarına yer verildi.

YARGILAMASI OLMAYAN GAZETENİN HÜKMÜNÜ DE VERDİLER

Dilekçenin devamında ise, Mardin Haber Gazetesi'nin de benzer iddialar kapsamında olduğu ancak yasal bir sorunu olmadığı vurgulandı.

Söz konusu bölümde, “Mardin Haber Gazetesi’nin de bu kapsamda kaldığı fakat bununla ilgili herhangi bir yasal müeyyide uygulanmadığı görülmektedir. Bu konuda Mardin Arena gazetesinin ilanlarının denetlenmesi amacıyla verdiği dilekçe ile ilanlardan her ne kadar imtina ettiğini bildirmişse de 2016, 2017 ve 2018 tarihlerinde yasaya göre denetim yapılması gerekirken bundan bağlayıcı şartlar dikkate alınmadığı aşikardır” denildi.

Dilekçede, ismi açık bir şekilde verilen Mardin Haber Gazetesi'nin muhabirlerinden birinin hakkında yargılama olmasına rağmen Basın İlan Kurumu tarafından yasal bir müeyyide uygulanmadığı ihbarı da yapıldı.

KAYYUM 'İHBARCI'LARA YILLIK 60 BİN TL ÖDEMİŞ

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyumun propagandasını yapmakla öne çıkan dilekçeyi veren 3 gazete ve sahipleriyle ilgili dikkat çekici bilgilere ulaşıldı. Söz konusu 3 gazetenin, kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi'yle abonelikleri bulunan gazeteler oldukları ve yıllık 15 bin 350'şer TL aldıkları öğrenildi.  Ayrıca, belediyenin “bayrak ve pankart gideri” adı altında Mardin Life Gazetesi'ne 14 bin 390 TL ödeme yaptığı bilgisine ulaşıldı.