Mardin Büyükşehir Belediyesi başkanı olmak için AKP'den aday olmaya hazırlanan kayyım Vali Mustafa Yaman ile AKP'li eski vekil ve yöneticiler arasında yaşanan adaylık gerginlik yaşandığı öne sürülüyor.

Gerginlik nedeniyle adaylar arasında ismi geçen AKP İl Başkanı Nihat Eri istifa ettiği iddia ediliyor.

31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlerde AKP'nin, özellikle kayyım atadığı Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyeler için kimleri aday göstereceği tartışılıyor.

Sayıştay denetçileri tarafından yolsuzlukları kanıtlanan Mardin Büyükşehir Belediyesi de bu belediyelerden birisi.

AKP'DEKİ 'ÇATLAK' SOKAĞA YANSIDI

MA’dan Ahmet Kanbay’ın haberine göre, Mardin’de  belediye  başkanlığı adaylığı için, AKP'nin önceki dönem milletvekilleri Orhan Miroğlu, Süleyman Bölünmez, AKP İl Başkanı Nihat Eri ile şuan belediye kayyumu olan Mardin Valisi Mustafa Yaman'ın isimleri geçiyor. Söz konusu dörtlü arasında yaşanan gerginlik parti kulislerini de aşarak sokağa kadar yansımış durumda.

YAMAN'IN ADAYLIĞI ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Özellikle Vali Yaman'ın aday olacağı söylentileri, AKP İl teşkilatı içerisinde yoğun tartışmaların yaşanmasına neden oluyor. AKP teşkilatının, Vali Yaman'ın belediye ihalelerini kendi yakınlarına ve Mardin dışındaki şirketlere peşkeş çekmesinden rahatsız olduğu için adaylığına karşı çıktığı iddia ediliyor.

Miroğlu, Bölünmez ve Eri'nin, kentteki "hatırı sayılır" aileler üzerinden Yaman'ın aday adaylığını engellemeye çalıştıkları iddialar arasında.

BÖLÜNMEZ DARP EDİLDİ İDDİASI

Bölünmez ve Yaman arasında söz konusu durumdan kaynaklı geçtiğimiz günlerde bir gerginliğin yaşandığı iddia edildi.

Gerginlik sırasında Bölünmez'in, adaylıkta ısrar eden Yaman'a, "Git Çorum'dan aday ol. Çorum'dan gelip burayı yönetmeye kalkamazsınız" şeklinde tepki gösterdiği ileri sürüldü.

Yaman'ın ise, bunun üzerine korumalarıyla birlikte Bölünmez'in üstüne yürüdüğü ve bu sırada Bölünmez'in darp edildiği belirtildi.

Yaşananlar üzerine Ankara'ya giden Bölünmez'in, partinin üst yöneticileri ile görüştüğü, açıklama yapmak istemesinin burada engellendiği kaydedildi.

Kızı Ceyda Bölünmez Çankırı'nın İzmir'den milletvekili olması nedeniyle adaylığına sıcak bakılmayan Bölünmez'in, Yaman'ın yanı sıra Orhan Miroğlu ile de hem adaylık hem de bazı ihaleler noktasında gerginlik yaşadığı konuşuluyor.

Miroğlu'nun ise, son dönemlerde bazı ailelerle sık sık toplantılar aldığı belirtiliyor.

'600 MİLYON NEREYE HARCANDI' DİYEN BAŞKANA UYARI!

Tüm bunların yanı sıra, AKP Artuklu İlçe Başkanı Murat Bayar'ın geçtiğimiz günlerde partisinin danışman kurulu toplantısında kayyumların çalışmalarına işaret ederek, “Artuklu ilçesine 600 milyon TL harcandı. Bu para nereye harcandı? İçim acıyor” demesi tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı.

Kayyım Yaman'ın adaylığını önlemeye karşı yapılmış bir hamle olarak yorumlanan sözlerin ardından AKP'li Başkan Bayar, sözlerinin çarpıtıldığını yönünde bir açıklama yaptı.

Bayar'ın, kayyımların icraatları hakkında söylediği sözleri bilinçli bir şekilde yerel basına servis ettiği iddia edildi.

GERGİNLİK İSTİFA GETİRDİ

AKP adaylığı için yaşanan bu gerginlik son günlerde istifaları da beraberinde getirdi. AKP'in kuruluş aşamasında yer alan Mardin İl Başkanı Nihat Eri'nin görevinden istifa ettiği öğrenildi. Konuya dair henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Eri'nin ardından AKP İl Teşkilatı üyelerinin toplu istifa haberi yerel haber sitelerinde yer aldı.

Kayyım Yaman'ın adaylığına tepki göstermek için istifa ettiği belirtilen Eri'nin, son hamlesiyle birlikte adaylık yarışından tamamen çekilmediği de ifade ediliyor. Eri'nin, kendisinin aday gösterilmemesi durumunda kentteki iş insanlarından biri olan Cengiz Bingül'ü adaylık için destekleyeceği dillendiriliyor. Eri'nin, istifasındaki bir başka nedenin ise söz konusu duruma ilişkin kararlığını göstermesi olarak yorumlanıyor.

Eri'nin, en son sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı, "Eskilerin güzel bir değişi var. Derlerdi ki; Şu üç şeye aldanmamak gerekir: Şemsi Şita (Kış güneşi), Eşki nisa (Kadınların göz yaşı) ve İltifatı ümera (Devlet adamlarının iltifatı)" paylaşımı ise dikkat çekti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı