Geçmişte topluma korku salan vahşi cinayetleriyle bilinen Hizbullah örgütüne yakın kuruluşlar hoşgörüsüyle övünen Mardin’de endişe verici gelişmeler yaşanmasına yol çatı.

Farklı etnik ve dini kesimlerin birarada yaşadığı ve hoşgörü kenti olduğu iddia edilen Mardin’de nefret söylemi galip geldi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde 17 Nisan 2014 tarihinde bir yüksek lisans dersi kapsamında gerçekleşecek  söyleşiye Kaos GL Derneği kurucusu Ali Erol ‘Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri’ ve Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar ise ‘Sağlık, Psikiyatri, Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm’ başlıklı konuşmalarla katkı sunacaklardı.

Söyleşi öncesinde Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen İlke Haber sitesinde çıkan “Mardin Artuklu Üniversitesi ne yapmaya çalışıyor?” başlıklı haberin yayınlanmasının ve Mardin merkezde faaliyet yürüten aynı çizgideki Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (Dost-Der) söyleşiyi “Müslümanların tahammülüne ters” olarak nitelediği basın açıklamasının ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü söyleşiyi iptal etti.

Rektörlüğün söyleşiyi iptal etmesini takiben, aynı çizgideki dogruhaber.com’da yayınlanan “İptal Yetmez, Bu Ahlaksızlar Mardin’den Gitmeli” başlıklı yazıda ise Mardin sakinleri söyleşiyi düzenleyen öğretim üyesini şehri terk etmeye zorlamaya çağırıldı.

Mardin’de yaşanan bu gelişmeler üzerine Türkiye LGBTİ hakları dernek ve oluşumları ortak basın açıklaması yayınladı.

“TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT”

“Başta Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğünü ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ilgili öğretim üyesinin can güvenliğini garanti altına almaya ve maruz kaldığı akademik engellemelere son vermeye davet ediyoruz” diyen LGBTİ örgütlerinin açıklaması şöyle:

Türkiye Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) Hakları Hareketi’nin bileşenleri olarak bizler, bizlerin ve bizlere söz hakkı verenlerin maruz bırakıldığı bu nefret dolu söylemi öncelikli olarak toplumsal barış için ciddi bir tehdit olarak değerlendiriyoruz.

Uzun yıllar varoluşu yok sayılan bizler, 20 yılı aşkın süredir başta cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı sesimizi yükseltiyoruz.

Türkiye LGBTİ Hakları Hareketi’nin mücadele tarihi incelendiğinde, hareketin hiçbir toplumsal kesimin değerlerine hakaret etmediği rahatça görülebilecektir. Hareketimiz hak mücadelesini her toplumsal kesim içinde LGBTİ bireylerin var olduğunun bilincinde olarak yürütmektedir. Bütün yurttaşlarımızı nefret söylemlerinden medet umanlara rağbet etmemeye çağırırız. Eşcinseller ve translar halihazırda sizin çocuklarınız, akrabalarınız, komşularınız ve dostlarınızdır.

Bu süreçte Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’nün nefret söylemiyle hareket eden bir grubun tehditleri sonrasında, üniversitenin toplumsal işlevini ve öğretim üyelerinin akademik özgürlüklerini hiçe sayarak söyleşiyi iptal etmesini ve kendisine yönelik linç kampanyası başlatılan öğretim üyesini yalnız bırakmasını kaygı verici buluyoruz.

Üniversitelerin en önemli toplumsal işlevlerinden biri topluma ilişkin tüm meselelerin özgürce konuşulabildiği kurumlar olmasıdır. Dünyanın her toplumunda olduğu gibi ülkemizde de, her şehrinde olduğu gibi Mardin’de de LGBTİ bireyler vardır ve onların sorunları tıpkı diğer toplumsal kesimlerin sorunları gibi derslerin konusu olabilir.

LGBTİ bireyleri üniversitedeki bilgi üretiminden dışlamak, üniversiteleri toplumdan ve toplumun gerçeklerinden koparmaktan başka bir sonuca yol açmaz. Akademik özgürlük gereğince ise üniversitenin yönetim kademesinde yer alan öğretim üyeleri ile bu kademelerde yer almayan öğretim üyeleri birbirine eşittirler. Yönetim kademesinde yer alan bir öğretim üyesinin, bir diğer öğretim üyesinin dersine müdahale etmesi meslek etiğine aykırıdır.

Bu gerekçelerle LGBTİ Hakları Hareketi olarak Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü’nü üniversitenin toplumsal işlevini yerine getirmekte aciz kalma, meslektaşının akademik özgürlüğünü koruyamama, akademik özgürlüğün ihlalinde doğrudan rol alma yanlışından dönmeye çağırıyoruz.

Başta Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğünü ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ilgili öğretim üyesinin can güvenliğini garanti altına almaya ve maruz kaldığı akademik engellemelere son vermeye davet ediyoruz.

İmzacı kuruluşlar (Alfabetik sırayla):

Ankara Homofobi, Bifobi, Transfobi Karşıtı Öğrenci Ağı

Antalya Pembe Caretta LGBTQ Oluşumu

Balıkesir Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler

Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu

Giresun Gökkuşağı Grubu

Gökkuşağının Kızılı (GK)

Hêvî LGBTİ İnisiyatifi

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (KAOS-GL)

Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform

KeSKeSoR Diyarbakır LGBTİ Oluşumu

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği

Liseli LGBTİ Oluşumu

Malatya Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gençlik İnisiyatifi

Mersin LGBT 7 Renk Derneği

MorEl Eskişehir LGBTİ Oluşumu

ODTÜ LGBTİ Dayanışması

Queer Adana

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği (SPÜ)

Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD LGBT)

Trabzon Mor Balık LGBT Oluşumu

Trans Danışma Merkezi Derneği (T-DER)

ZeugMadi LGBT Antep

(Demokrat Haber)