Daha önce 4 dilli tabela ile bir ilki gerçekleştiren Mardin Barosu, bünyesindeki komisyonlara Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu’nu ekleyerek, bir ilke daha imza attı. 
 
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısı ile açıklama yayımlayan Mardin Barosu, baroların tarihinde bir ilke daha imza attı. Daha önce 4 dilli tabela ile bir ilki gerçekleştiren Mardin Barosu, şimdi de baro bünyesinde Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu’nu kurduğunu duyurdu. Mardin Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada dilin halkların kimliği olduğu vurgulanarak, dilin kaybolmasının toplumların kaybolması anlamına geleceğine dikkat çekildi. Anadolu ve Mezopotamya’da binlerce yıldır konuşulan dillerin uygulanan asimilasyon politikaları nedeniyle kamu gücünü ellerinde bulunduranların uygulamaları ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. 
 
15 DİL TEHLİKEDE
 
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yayınladığı "Tehlike Altındaki Diller Atlası” raporuna göre, Türkiye'de 15 dilin tehlike altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Bugün halen Kürtçe tutanaklara bilinmeyen dil olarak geçiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 6 Dilde hazırlamış olduğu Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasında Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçeye yer verilmemesi hafızalarda halen tazeliğini korumaktadır. Birçok ülkede tehlike altındaki diller için koruma programları yürütülürken maalesef Türkiye anadillerin korunması hassasiyetinden çok uzaktadır” denildi.
 
DİLSEL VE KÜLTÜREL HAKLAR KOMİSYONU
 
Açıklamanın devamında baro bünyesinde Mardin’de konuşulan dillerin korunması, geliştirilmesi ve hukuki olarak desteklenmesi alanlarında faaliyetler yürütecek olan Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu’nun kuruluşunun ilan edildiği belirtildi. 

Kaynak: MA