Mardin Barosu, gözaltında işkenceye maruz kalan yurttaşlara ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Baro, yurttaşların dosyasına bakan savcı tarafından işkenceye ilişkin yapılan başvuru dosyasını yürütmesinden endişe duyduklarını belirtti.

Mardin Barosu, Mazıdağı ve Derik kırsal mahallelerinde yaşanan çatışmanın ardından 20 Aralık günü gözaltına alındıktan 4 gün sonra serbest bırakılan ve beyzbol sopasıyla işkenceye maruz bırakılan 8 yurttaşa ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, yurttaşların fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldıkları müdafilerince tespit edildiği belirtildi. Mardin Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu’na müdafilerin başvurusu üzerine işkence ve kötü muameleye ilişkin iddiaları yerinde incelemek üzere Mardin İl Jandarma Komutanlığı'nda görüşme ve incelemelerde bulunulduğu belirtilen açıklamada, işkenceye maruz kalan kişilerin aktarımlarına yer verildi.

KOLUK ARACINDA MUAYENE

Açıklamada, gözaltına alınan A.Y., S.D., H.B. ve N.D. adlı kişilerin, "Sopa ile kalça ve ellere, yumrukla kulak-böbrekler ve göbek hizasına, tekme ile bacaklarına vurulduğu, çelme atma suretiyle dolaba çarptırıldıkları, sol boyun kaslarının sıkıldığı ayrıca galiz küfür ve hakarete maruz kaldıkları, esas duruşa geçmeye zorlandıkları” gibi ifadelerine yer verildi. Bu durumun avukatlar tarafından tutanak altına alındığı ifade edilen açıklamada, "Bunun yanı sıra şüphelilerin sağlık kontrolüne götürüldükleri hastanelerde ring aracından indirilmeden doktorların şüphelilerin bulunduğu kolluk aracına gelerek beyanla 'muayene' yaptığı da gözaltında bulunan şahıslarca meslektaşlarımıza aktarılmıştır" bilgisine yer verildi.

DOSYAYA BAKAN SAVCI İŞKENCEYİ SORUŞTURACAK!

İşkenceye maruz kalan yurttaşların müdafilerince suç duyurusuyla birlikte baronun konuyla ilgili soruşturma yapılması için Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaatta bulunduğu paylaşılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Suç duyurusu üzerine açılan soruşturma dosyasının, aynı zamanda işkence ve kötü muameleye uğradığını ve meslektaşlarımızca görüşülen şahısların dosyasının savcısı tarafından yürütülmesi, etkin bir soruşturma hususunda tarafımızca endişeyle karşılanmıştır. İşkence ve kötü muamelenin somut olayda durdurulması ve sonrasında başka hiçbir olayda yaşanmaması ve somut olayla ilgili etkin bir soruşturmanın yürütülmesinin hukukun gereği ve zorunluluğu olduğunu tüm adli ve idari makamlara hatırlatırız. Mardin Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu olarak bahse konu soruşturmanın takipçisi olacağımızı, işkence ve kötü muamelenin son bulması için her alanda etkin hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."