Güney Afrikalı efsanevi lider Nelson Mandela için Johannesburg'da görkemli bir anma töreni düzenlendi. Geçtiğimiz hafta 95 yaşında hayatını kaybeden Mandela'nın anıldığı resmi tören, ABD ve Küba liderlerinin el sıkışırken görüntülendiği ilk fotoğrafa da vesile oldu.

Johannesburg'daki 100 bin kişilik FNB Stadyumu'nda yapılan törene dünyanın dört bir yanından liderler katıldı.

Şiddetli yağışların aksattığı trafik nedeniyle gecikmeli başlayan törene eşi Michelle Obama ile birlikte katılan ABD Başkanı Barack Obama bir konuşma yaptı.

ABD eski başkanlarından George W. Bush, eşi ve Hillary Clinton ile aynı uçakta Johannesburg’a geldi. Eski ABD Başkanları Bill Clinton ve Jimmy Carter da törene katılanlar arasındaydı.

Sahneye çağrılmasıyla Bill Clinton, George W. Bush ve diğer liderlerin ayakta alkışladığı Barack Obama, kürsüde yaptığı konuşmada, "Bugün sizinle beraber olmak benim için bir onurdur. Mandela’nın hayatının benzeri yaşanmamıştır. Bütün insanlık, dünya, Mandela’yı bizimle paylaştığınız için size müteşekkir. O’nun mücadelesi sizin mücadeleniz. O’nun zaferi, sizin zaferiniz. Mandela, 20. yüzyılın son büyük kurtarıcılarındandı. Hayatını demokrasiye ve kanunlara adadı ve hak ettiği sevgiyi kazandı. Onu çok seviyoruz. O bizim gibi etten ve kandan bir insandı, oğul ve babaydı, bu yüzden ondan çok şey öğrendik. Mandela tarihteki yerini aldı" dedi.

OBAMA VE RAUL CASTRO'YU BİR ARAYA GETİRDİ

Tören, Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’yu da buluşturdu. Obama konuşma yapmak için geldiği stadyumun protokol tribününde selamlaştığı Castro'nun elini sıktı.

Obama ve Raul Castro, 2000 yılında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Kübalı mevkidaşı Fidel Castro'dan bu yana el sıkışan ilk ABD'li ve Kübalı liderler oldu. Ancak Eylül 2000'de New York'taki bir BM zirvesinde gerçekleşen olay, fotoğraflanamamıştı.

Kentte dün geceden bu yana yağan yağmura karşın halk 06.00'da kapıları açılan stadyumda tribünlerdeki yerini aldı. 100 bin kişi kapasiteli stadyumda şarkılar söylendi, Mandela danslar eşliğinde anıldı.

Törene liderlerin yanı sıra Güney Afrikalı aktris Charlize Theron ve U2 grubunun solisti Bono gibi dünyaca ünlü sanatçılar da katıldı.

Güney Afrika hükümeti dün Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Nambiya Devlet Başkanı Hifikepunye Pohamba, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee, Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i temsilen Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu 89 devlet ve hükümet başkanının törene katılacağının kesinleştiğini duyurmuştu.

TÜRKİYE'Yİ ATALAY TEMSİL ETTİ

Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın temsil ettiği törende Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da bir konuşma yaptı. Obama konuşma yaptıktan sonra törenden ayrıldı. ABD Başkanı'nın konuşmasının ardından tribünlerin bir bölümü de stadı terk etti.

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Törenin en etkili konuşmasını Başkan Obama yaptı. Stadı coşturdu. Kendisini tebrik ettim" diye tweet atarak, Obama ile sıkıştığı anın fotoğrafının paylaştı.

Törene, uluslararası basın da büyük ilgi gösterdi. Gazeteciler sabahın ilk ışıklarından itibaren stadyum önünde beklemeye başladı.

PAZAR GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

Mandela’nın naaşı, 15 Aralık Pazar günü çocukluk ve emeklilik yıllarını geçirdiği Kunu köyünde toprağa verilecek.

Törenden sonra Mandela'nın cenazesi, başkent Pretoria'da üç gün boyunca kortej eşliğinde belirlenen güzergahlardan geçirilecek.

Mandela'nın naaşı Cuma günü cumhurbaşkanlığı, meclis, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Union binalarında katafalka konacak. (Hürriyet)