Yünlü mamutların hayata dönmesini amaçlayan deneylere başlayan Rus ve Güney Koreli bilim insanları, ilk aşamada Sibirya'da bulunan yünlü mamut fosilinden DNA örnekleri alacak.

Rusya'nın Kuzey-Doğu Federal Üniversitesi ve Sooam Biyoteknoloji Araştırma Derneği, 2013 yılında Sibirya'da bulunan çok iyi korunmuş bir yünlü mamut fosilinden DNA alarak dev canlıları hayata döndürmeye çalışıyor. Bilim insanları, mamutun bacağından kullanılabilir DNA örnekleri alınmaya başlandı.

Araştırmaya 2006 yılında insan kök hücreleri üzerinde yaptığı çalışmalarla 2006 ve 2011 yıllarında ilk klon köpek ve tilkiyi dünyaya getiren ekipte yer alan G.Koreli Hwang Woo-Suk liderlik ediyor.

Yakutistan Mamut Müzesi'nden Semyon Grigoriev, DNA analizi için en iyi materyali temsil eden kemik iliğinden örnekler aldıklarını belirtti. Grigoriev, "Eğer numuneler beklediğimiz kadar iyiyse, bir veya iki yıl içinde dünyanın ilk nükleer mamut genomunu elde edebiliriz" dedi.

Eğer mamutu diriltmek için yeterli tam hücre bulunamazsa, bilim insanları yapay hücre çekirdeği oluşturabilmek için genom haritası çıkarmaya çalışacak. Başarılı olunması halinde yeniden inşa edilen DNA bir filin embriyosuna nakledilecek. (sputniknews)