Maltipoo cinsi sevimli dostlarımızın ırk olarak melez bir ırk olduğu bilinmektedir. Melez ırklar dizayn ırk olarak da bilinmektedir. Maltese ve Poodle cinsi köpeklerin çiftleşmesi ile ortaya çıkan sevimli dostumuz bu ırkların genetik özelliklerini taşımaktadır. Dolayısıyla Maltipoo cinsinde tüy dökme ve kokma gibi olaylar yaşanmamaktadır. Bu sebeple rahatlıkla ev yaşamına ayak uydurabilen bir cinstir. Aynı zamanda hipoalerjenik yapısı sebebiyle dışarıda bakılması da tavsiye edilen bir durum değildir.

Ataları gibi son derece zeki bir ırk olan Maltipoo ırkı eğitim konusunda sahiplerine büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Zeki olması sebebiyle kolay öğrenen bir yapıya sahip olan bu ırkın aile bireyleriyle ve çocuklarla iletişimi de son derece kuvvetlidir. Bu sebeple aile bireylerinden gördüğü her hareketi öğrenebilmektedir. Bundan dolayı eğitiminde son derece dikkatli davranılması gereken bir ırk olduğu söylenebilmektedir.

Fiziksel olarak ufak bir yapıya sahip olan bu ırkın enerji seviyesi de son derece yüksektir. Bu sebeple günlük egzersiz ihtiyacını ev oyunlarıyla giderebilmektedir. Bu özelliği de sahiplerine zaman açısından büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Zaten hipoalerjenik yapısı sebebiyle de ev köpeği olmaya uygundur. Çocuklarla iletişimi son derece kuvvetli olan sevimli dostumuzun 2.5 – 3 yaş aralığına kadar çocuklarla yakınlaştırılması tavsiye edilmez. Bunun sebebi çocukların ani hareketlerine karşılık verebilecek bir cins olmasıdır. Bu tepkinin çocuk üzerinde bir travma yaratarak hayvan sevgisini olumsuz etkilemesi istenmeyen bir durumdur.

maltipoo

Maltipoo Kişilik & Karakter Özellikleri

Sevimli yavrumuzun en önemli karakteristik özelliği cana yakın ve sıcakkanlı olmasıdır. Bu yapısı itibariyle hemen hemen anlaşamayacağı hiçbir canlı yoktur. Fakat iletişim konusunda her canlı gibi sevimli yavrumuzun da eğitimi çok önemlidir. Doğru eğitimler uygulandığı takdirde özellikle çocuklar için tam bir oyun arkadaşı olacağı söylenebilir. Tüy dökmeyen ve kokmayan yapısı sayesinde tam bir ev köpeği olan dostumuzun çocukların hayata bakış açısını da son derece değiştirebileceği bilinmektedir.

Ataları gibi enerjik olan bu ırkın yaşı büyüdükçe sakinleştiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple yeni doğmuş Maltipoo ile yeni doğmuş bebekleri ikisi açısından da travmatik bir durum yaşanmaması adına buluşturmamak iyi bir seçim olacaktır. Bunun yanında enerjik yapısı itibariyle egzersiz ihtiyacını kendi kendine çözebilen bir ırk olduğu söylenebilmektedir. Fakat diğer enerjik ırklar gibi apartman yaşamında sorun yaratacak bir ırk kesinlikle değildir. Bu bakımdan da sahibini son derece rahat ettiren bir cinstir.

Sevilmekten ve ilgiden büyük ölçüde haz alan sevimli dostumuz bu durumu sık sık istemektedir. Bu sebeple tam bir kucak köpeği olduğu söylenebilir. Zaten göz alıcı tüyleri ve tatlı yapısıyla sevimli yavrumuzu sevip ilgi göstermemek de mümkün değildir. Ataları gibi tüyleri ile ön plana çıkan sevimli dostumuzun pek çok farklı renk seçeneği bulunmaktadır, fakat genel olarak kahverengi tonlarında daha sık bulunduğu söylenebilir.

Maltipoo Tarih

Maltipoo ırkı dizayn ırk denilen melez ırk modeli ile ortaya çıkmıştır. Maltese Terrier ve Toy Poodle ırklarının çiftleşmesi ile ortaya çıkan sevimli dostumuzun tarihi atalarına dayanmaktadır. 1900’lü yılların sonuna doğru popülerlik kazanan bu dizayn ırk modeli kalıcılık yakaladığı takdirde onaylı ırk unvanını almaktadır. Fakat sevimli dostumuz henüz onaylı bir ırk değildir. Buna karşın pek çok kişinin bu ırkı sahiplenmesiyle, özellikle ünlü isimlerin, bu ırkın yakın bir zamanda onaylı ırk unvanını alacağı söylenmektedir.

Tarihi açıdan büyük bir hikayesi olmayan sevimli dostlarımızın atalarının tarihi incelendiğinde geçmişte küçük yapılarına nazaran bekçi köpeği olarak anılmaları oldukça şaşırtıcıdır. Geçmiş dönemlerde farelerin artmasına karşı önlem amaçlı kullanılan Maltese ırkının genleri Maltipoo cinsi sevimli dostumuzda da bulunmaktadır. Atasından aldığı koruyuculuk genetiğini ailesi ve sevdikleri için zaman zaman kullanabilen sevimli dostumuzun korumacı bir yapısı vardır.

Maltipoo Fiziksel Nitelikler

Sevimli yavrumuz fiziksel açıdan ufak bir görüntüye sahiptir. Bu görüntüsü sebebiyle kucak köpeği olarak adlandırılabilmektedir. Boy olarak 20 – 25 cm aralığında kilo olarak ise 2 – 10 kg aralığında değişim gösterebilen sevimli dostumuzun dış görünüş olarak göz alıcı tüylere sahip olduğu söylenebilmektedir. Genel olarak sahiplenmek isteyen kişilerin en çok etkilendiği şeyin sevimli dostumuzun tüyleri olduğu gözlemlenmiştir.

Tüylü ve kısa bir kuyruk yapısına sahip sevimli dostumuzun melez bir ırk olması sebebiyle renk konusunda pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu sebeple renk konusunda bir şey söylemek pek de doğru değildir. Enerjik bir yapıya sahip olan sevimli dostumuzun fiziksel aktiviteleri eğitiminde son derece önemlidir. Gerekli enerjiyi harcayamadığı takdirde bunalıma girebilen bir ırk olduğu da bilinenler arasındadır. Bu sebeple Maltipoo cinsi bir sevimli dost sahiplenecek kişilerin buna dikkat etmesi gerekmektedir.

Maltipoo özellikleri konusunda en önemli unsur eğitimdir. Doğru eğitildiği takdirde son derece sevecen ve cana yakın bir ırk olan Maltipoo ırkı kesinlikle sahibine ve çevresine bir rahatsızlık vermemektedir. Bu sebeple tam bir apartman köpeği olduğu bilinmektedir.

maltipoo-ozellikleri

Maltipoo Bakımı

Maltipoo Bakımı konusunda hassas bir ırk olduğu söylenebilmektedir. Bunun sebebi göz alıcı uzun tüylere sahip olmasıdır. Bu güzel tüylerin her zaman güzel gözükmesi için yapılması gereken bazı bakımlar vardır. Bunlardan en önemlisi tüylerin düzenli olarak taranmasıdır. Tüyler düzenli olarak haftada 3 veya 4 kez taranmadığı takdirde dolanabilmektedir. Bu durumlarda tıraşlama işlemi yapılarak sevimli dostumuzun tüylerinin kesilmesi gerekmektedir, bu da güzel tüy yapısının sıradan bir görünümde olmasına sebep olmaktadır.

Kulak konusunda da hassas bir ırk olan sevimli dostumuzun kulak bakımlarının da düzenli olarak yapılarak temizlenmesi gerekmektedir. Haftada en az 3 kez diş ve ağız bakımları da yapılarak sevimli dostumuzun mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi gerekmektedir. Sevimli dostumuzun banyo sıklığı ise 3 haftada bir olarak belirlenmiştir. Fakat bu yaşam koşullarına göre de değişiklik göstermektedir. Çok sık yapılan banyo uygulamalarının deri rahatsızlıklarına yol açtığı da bilinmektedir.

Genel olarak bu tip bakımlara sahip olan sevimli dostumuzun bakım isteyen bir ırk olduğu bilinmektedir. Bu sebeple sahiplenmek isteyen kişilerin bakımlarını aksatmayacağından emin olması son derece önemlidir.

Maltipoo Eğitimi

Maltipoo ırkı son derece zeki bir ırktır. Aynı zamanda ağır başlı yapısıyla eğitim konusunda sahiplerine büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bu sebeple eğitim süreci uzun sürmemektedir. Fakat yine de her canlının eğitiminde olduğu gibi sevimli dostlarımızın eğitiminde de özenli davranmak gerekmektedir. Bunun en temel sebebi öğrenmeye çok yatkın olan bu sevimli dostumuzun sahibinin öğrettiği olumlu şeyler gibi olumsuz şeyleri de kolaylıkla öğrenerek günlük yaşantısında uygulayabilmesidir. Bu sebeple sevimli dostumuzun yanında mümkün mertebe olumlu davranışların sergilenmesi gerekmektedir.

Eğitimlerde öncelik verilmesi gereken konular itaat eğitimi ve tuvalet eğitimi olması gerekmektedir. Tuvalet eğitimi konusunda ev yaşamına yatkın olan sevimli dostumuz problem çıkartmadan kolaylıkla öğrendiği gözlenmiştir. Fakat çok zeki bir canlı olması sebebiyle zaman zaman sahibine liderlik göstermeye çalışabilmektedir. Bu sebeple sahibi tarafından iyi bir itaat eğitimi verilmesi gelecekte oluşabilecek sorunların önüne geçmektedir. Eğitimler sırasında ödül vererek teşvik etmek sevimli dostumuzun gelişiminde faydalı bir unsur olarak karşılanmaktadır.

Maltipoo Beslenmesi

Sevimli dostumuzun ayırt edici özelliklerinden birisi de sadece kaliteli mamaları tüketmesidir. Kalitesi düşük gıdaları tükettiğinde mide rahatsızlığı yaşayan sevimli dostumuzun sahiplerinin bu konuda çok özen göstermesi gerekmektedir. Hatta birçok Maltipoo sahibinin uzman kontrolleri altında beslenme programları ile yavrularına beslenme uygulamaları yaptığı görülmektedir.

Aynı zamanda ufak yapısı sebebiyle kilo almaması gerektiği de söylenebilir. Yüksek kilolara çıkması durumunda eklem rahatsızlığı gibi problemlerle karşılaşabilen sevimli dostlarımızın belirli programlar dahilinde beslenmeleri gerekmektedir. Son olarak da bağırsak hastalıklarına yatkın olan sevimli dostumuzun pişmiş gıdalar tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Maltipoo Bakımı Zor mudur?

Her canlıda olduğu gibi Maltipoo ırkı sevimli dostlarımızın da bir bakım ihtiyacı bulunmaktadır. Diğer dostlarına oranla bu sevimli yavrumuzun biraz daha özenli bakılması gerektiği söylenebilir. Bunun en temel sebebi ufak boyutlarda hassas bir yapıya sahip olmasıdır. Bunun yanında uzun tüylerinin bakımı da buna ek olarak söylenebilmektedir. Aynı zamanda beslenme programının da uzman kontrolleri gerektirmesi sevimli dostumuzun bakımını zorlaştıran unsurlardan bir tanesidir. Fakat son derece tatlı görüntüsüyle tüm bu zorlukları bir kalemde sildirebilen bir canlı olduğu da bilinmektedir.

maltipoo-bakimi

SSS

-Maltipoo ev yemeği yer mi?

Maltipoo cinsi sevimli dostlarımız ev yemekleri tüketebilmektedir. Fakat mide konusunda hassas bir yapıya sahip bu yavruların tükettiği gıdalar konusunda son derece seçici ve araştırmacı olunmalıdır. Bu sebeple tükettirilecek gıdaların öncelikle bir uzmana danışılması tavsiye edilmektedir.

-Maltipoo renkleri nelerdir?

Maltipoo ırkı melez bir ırktır. Bu sebeple atalarının sahip olduğu renklerin çeşitlerinde pek çok farklı renge sahip olduğu görülmektedir. Fakat genel olarak Maltipoo yavru beyazdan kahverengine kadar bu skaladaki renk tonlarında görülmektedir. Genelde orijinal olarak kahverengine yakın renklerde tercih edildiği de bilinmektedir.

maltipoo-fiyatlari

-Maltipoo yavrusunun fiyatı ne kadar?

Maltipoo fiyatları sevimli dostumuzun tüy rengine, boyuna, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Fakat sevimli dostlarımızın fiyatları genel olarak 5.000 ile 15.000 TL aralığında değişmektedir.

 -Maltipoo çok fazla tüy döker mi?

Maltipoo cinsi sevimli dostlarımız tüy dökme konusunda en çok sevilen ırklardan birisidir. Bunun sebebi ise neredeyse hiç denecek kadar az tüy dökmesidir. Bu özelliği ile tam bir ev köpeği olduğu bilinen sevimli dostumuzun tüylerinin dolanmaması adına da düzenli olarak taranmalıdır.

-Maltipoo ne kadar yaşar?

Yaşam koşullarına da bağlı olarak Maltipoo cinsi sevimli dostlarımız ortalama 13 yıl yaşamaktadırlar.

Sonuç

Maltipoo ırkı bir yavruya sahip olmanın artı ve eksi yanları şu şekilde sıralanabilir;

Artı Yanları

  • Son derece zeki bir ırk olması sebebiyle eğitimi kolaydır.
  • Hafif bir yapıya sahiptir bu sebeple taşınması kolaydır.
  • Enerjik yapısı sebebiyle günlük egzersiz ihtiyacını evde tamamlayabilmektedir.
  • Doğru eğitildiği takdirde aileyle ve çocuklarla harika bir iletişim becerisine sahiptir.
  • Ev yaşamına kolaylıkla uyum sağlar ve tüy dökme sorunu bulunmamaktadır.
  • Sahiplerine son derece sadık ve sıcakkanlıdırlar.
  • Tuvalet eğitimi gibi konularda son derece istikrarlı ve kolay öğrenme becerisine sahiptirler.

Eksi Yanları

  • Yüksek tondaki havlama sesiyle zaman zaman komşuları rahatsız edebilmektedir.
  • Uzun tüy yapısı sebebiyle bakımı zordur.
  • Eğitim konusunda çok zeki olması sebebiyle olumsuz davranışları da hızla öğrenebilmektedir.
  • Hassas mide yapısı sebebiyle beslenmesi programlı ve düzenli olmalıdır.