Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla çiftçiler, emek örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve halkın katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında artan zamlara dikkat çekilerek “Kayısı ağaçları gübresiz, ilaçsız kaldı”, “Geçinemiyoruz, aç kaldık” denildi.

‘BU MALİYETLERLE TARIM SÜRDÜRÜLEMEZ’

Fırat Bulut'un Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Açıklamayı okuyan SES yöneticisi Emel Karakuş, gelir dağılımı eşitsizliğinin arttığı belirtilerek “Asgari ücret, ocak zamları ile birlikte açlık sınırının altında kaldı. Milyonlarca emeklinin büyük bir bölümü 2 bin 500 TL’ye mahkum edildi. Özelleştirmelerin öne çıkarıldığı, tarım giderlerinin yüksek tutulduğu politikalar sonucu üretici ekin yapamıyor, ektiği kısma gübre atarak verim alamıyor. Mazot fiyatı 6 TL’den 15.50 TL’ye, gübre tonunun fiyatı 1800 TL’den 17 bin TL’ye, tarımsal ilaçların tonunun 250 TL’den 850 TL’ye çıktığı süreçte tarım sürdürülemez, üretim yapılamaz” diye konuştu.

‘KAYISI BAHÇELERİNDE AĞAÇLAR SÖKÜLMÜŞ DURUMDA’

Girdi fiyatlarındaki artışın üreticileri perişan ettiğini söyleyen kayısı üreticisi Mehmet Tuncel ise “Bizi bitirdiler, kayısı üreticileri olarak perişanız. Geçtiğimiz yıl tüccarlar üreticilerin elindeki bütün kayısıları ucuz fiyata aldı. Daha sonra kayısı fiyatları üç katına fırladı. Üreticilere devlet desteği yok, bu alanda bir kooperatifleşme de olmadığı için aracılar, kayısı tüccarları kendileri fiyat belirleyip borçlu üreticilerden kayısılarını ucuza alıyor” dedi.

Kentteki kayısı bahçelerinin gittikçe azaldığına dikkat çeken Tuncel “Zamlar geri alınmazsa kayısı üretimi ciddi oranda geriler. Birçok kayısı bahçesinde ağaçlar sökülmüş durumda, üretim azalıyor. Çünkü üretici girdi fiyatlarını karşılayamıyor” ifadelerini kullandı