Sultan Kılıç / Malatya / DEMOKRAT HABER

Malatya’da köylülerin sırtını dayadığı, sığındığı, suyunu içip barındığı dağları, taş ocakları nedeniyle paramparça ediliyor. Yaşam kaynakları yok olan köylüler, yetkililere isyan ediyor.

Taş ocağının tehdit ettiği köylerden birisi Malatya'ya 30 kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet Örnekköyü. Burası, beş köyün birleşmesinden oluşan 200 hanelik bir köy. Yine aynı dağların eteklerine kurulmuş olan Karapınar da Cumhuriyet Örnekköy gibi Alevilerin yaşadığı bir köy.

Bu dağlarda 30 yıldır, onlarca taş ocağı işletmesi faaliyet gösteriyor. Köylülerin iddiasına göre, işleri hızlandırmak için dozu aşan oranda tonlarca dinamit patlatılıyor.

Patlatılan dinamitlerin, meşeleri yok etmekle kalmadığı; tüm hayvanların yöreyi terk etmesine, yer altı sularının kaybolmasına, tarım ürünlerinin ve arıların, kireç tozlarından olumsuz etkilenmesine yol açtığı köylülerce ifade edenler arasında yer alıyor.

KOYUN CAN KASAP ET DERDİNDE

Kırlangıç köylü olan ve bu yörede dönümlerce kayısı bahçesi bulunan Eşref Doğan:

"5 Ocak 2011'de köy okulunda sayın valimizin de katıldığı bir toplantı yapıldı. Ankara'dan gelen heyet, 80 bin ton çıkarılan maddeyi, 750 bin tona çıkarmak konusunda köylüyü bilgilendirmek amacıyla bizleri toplantıya davet ettiklerini söyledi. Bizim ne kadar zarar gördüğümüzü, bu taş ocaklarını köyümüzde isteyip istemediğimizi sormuyorlar. Üretimi artıracaklarmış, haber veriyorlarmış.

VALİLİK KARARI YÜRÜRLÜĞE KONULMADI

Eşref Doğan, önceki Vali Halil İbrahim Daşöz'ün taş ocaklarının kapatılması yönünde karar verdiğini, ancak Amasya'ya atandıktan sonra Malatya İl Genel Meclisi'nin kararı yürürlüğe koymadığını da anlatıyor.

Eşref Doğan, köylülerin yaşam kaynaklarının kurutulmasına daha ne kadar kayıtsız kalacaklarını soruyor.

Cumhuriyet Örnekköy Muhtarı Hasan Aslan, çevrelerinde işletilen onlarca taş ocağının tozundan, bahçelerinin, arılarının olumsuz etkilendiğini… Yer altı sularının kuruduğunu… Dinamitlerin şiddetinden, evlerinin duvarlarının çatladığını… Köylerinde huzur kalmadığını… ifade etti.