İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, toplumsal protesto ve etkinliklerde, gazetecilere ve eylemlere katılanlara uyguladığı şiddet ve taciz ile gündeme gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Mahkeme, İstanbul Valiliği'nin Zengin hakkında soruşturma izni verilmemesine dair kararını 9 Kasım tarihinde kaldırdı.

MLSA'nın haberine göre, Zengin “hakkında ceza soruşturması yapılmasının idari izne bağlanmasına gerek bulunmadığını” belirten mahkeme, “ilgili hakkında genel hükümlere göre soruşturma yapılmak üzere” dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsvcılığı'na gönderilmesine oybirliğiyle karar verdi.

Kararlarla ilgili konuşan MLSA Eş-Direktörü Avukat Veysel Ok, “Son dönemlerde toplumsal gösterilerde ana figür olan Hanifi Zengin hakkında İdare Mahkemesi emsal bir karar verdi. Mahkeme, İstanbul Valiliğinin, kamu görevlilerinin işlediği iddia edilen suçlarla ilgili araştırma yapmaksızın soruşturma izni vermemesine ve bu yaklaşımı idari pratik haline getirmesine dur dedi. Özellikle gazetecilere yönelik şiddet söz konusu olduğunda, Valilik kamu görevlilerinin yargılanmasına izin vermiyor. Bu kararla beraber soruşturma başlayacak. Toplantı, gösteri ve yürüyüş özgürlüğü ile ifade özgürlüğü açısından çok önemli olan bu soruşturma, kamuoyu tarafından takip edildiği takdirde örnek bir dava oluşturacaktır inancındayım” dedi.