Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından Veysi Ermiş hakkında, sanal medya hesapları üzerinden paylaşılan Kürtçe şarkılardan kaynaklı “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ermiş ve avukatı İrfan Arasan duruşmada hazır bulundu.

NEWROZ SORUSU

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak Ermiş’e söz verildi. Mahkeme, Ermiş'e sanal medya hesabındaki paylaşımların kendisine ait olup olmadığı sordu. Ermiş, suçlama konusu yapılan paylaşımların kendisine ait olmadığını belirtti.

Ermiş, "örgütle bağlantısı olduğu" iddiasını reddetti.

Mahkeme, Ermiş’e Newroz kutlamalarına katılıp katılmadığını, bir şarkıda ismi geçen “Komutan Egît”in kim olduğunu sordu.

Newroz’a katıldığını ve bunun suç olmadığını ifade eden Ermiş, Newroz’da söylediği şarkılar yerine alanda açılan bayrak ve posterler üzerinden yargılandığını kaydetti. 

'KÜRDİSTAN HEP VARDI'

Ardından söz verilen avukat İrfan Arasan, mütalaa sonrası savunma yapacağını ifade etti. İddia makamı, mütalaasında Ermiş’in cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı savunma yapan Arasan, “Suçlamaları kabul etmiyoruz. Suçlamalar arasında 'Kürdistan' ifadesinin suç olduğu, PKK lehine propaganda oluşturduğu iddiası var. Kürdistan bin yıllardır var. PKK’den önce hep kullanılıyordu. Herhangi bir suç da teşkil etmiyor. Ayrıca katıldığı ve şarkı söylediği mitinglerde açılan posterlerden ötürü suçlamalar var. Bunlar suçlama konusu yapılamaz” dedi.

Av. Arasan, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Batman’a yaptığı ziyareti anımstarak, Erdoğan'ın “Batmanê Batmanê” şarkısıyla karşılandığını ve bu şarkıda “Batman Kürdistan’ın gülüdür" ifadesinin yer aldığını söyledi. Arasan, Kürdistan ifadesinin suç olmadığını vurguladı.

'KÜRDİSTAN'A CEZA

5 dakikalık aranın ardından kararı açıklayan Mahkeme Başkanı, Ermiş'in seslendirdiği parçalarda “gerilla" ve "Kürdistan" ifadeleri geçtiği için "örgüt propagandası yapmak" suçu işlediğini iddia etti. Mahkeme Başkanı, 1 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verdi.

MAHKEME: AFFEDİYORUZ!

Mahkeme Başkanının, “Sicilin temiz olduğunu için seni affediyoruz bir seferliğine. Affediyoruz derken cezayı erteliyoruz. Kürtçe şarkılar söyleyebilir amenna. Ama yok işte gerilla dersen PKK’yi övmüş oluyorsun. Haberin olsun tamam mı? Ha şarkı söyle, Kürtçe yasak değil. Hatta TRT ŞEŞ diye bir kanal var. Gerilla, Kürdistan’ı biz Türkiye sınırları içinde kabul etmiyoruz. Irak’ta olan yerde söyleyebilirsin. Misakı Milli sınırları içinde yapamazsın. Hadi gidebilirsin" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı