Antalya Bölge İdare Mahkemesi, katıldıkları bir eylemde “Bijî Serok Apo” sloganları atan 2 kişinin aldığı “örgüt propagandası” cezasını bozarak, sloganların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mersin’de 23 Eylül 2016 tarihinde Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin (DÖKH) çağrısı ile Tren Garı İstasyonu önünde Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla yapılan eylemde, “Bijî Serok Apo” ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları atıkları belirtilen Tarfa Arıç, Mahsun Çetinkaya ve Tahir Tuğrul hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı.

Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesinde 6 Ekim 2016’da görülen davada 3 kişi hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlaması ile 10 ay hapis cezası verdi. Kararın ardından sanıklar, avukatları aracılığıyla Antalya Bölge İdare Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak, söz konusu eylemin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini istedi.

SLOGANLARDA CEBİR VE ŞİDDET YOK

Sanık Tuğrul’un başvurusunu değerlendiren Bölge İdare Mahkemesi, başvurucunun duruşmaya katılmaması nedeniyle istinaf talebinin esastan reddine karar verdi. Mahkeme, sanıklardan Mahsun Çetinkaya ve Tarfa Arıç’ın üzerlerine atılı suçlamanın ayrı ayrı veya bir bütün olarak değerlendirmesinde şiddetin meşru görülmemesi, kin ve nefret oluşturmaması, kişileri hedef göstermemesi, şiddeti övücü ve teşvik edici nitelikte olmaması sebepleri ile propaganda suçunun unsurlarının oluşmadığına karar verdi.

Gerekçeli kararında AİHM kararlarına atıfta bulunan mahkeme, ilgili etkinlikte PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine ifadeler içeren sloganların atıldığı, şiddete başvurulmadığı, atıldığı iddia edilen sloganların örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ya da teşvik edecek nitelikte olmadığın ifade etti.

MAHKEME İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KANAATİNE VARDI

Mahkeme gerekçeli kararının devamında, ifade özgürlüğü değerlendirilmesine dikkat çekerek, sanık Tarfa Arıç ve Mahsun Çetinkaya’ya Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına ilişkin kararın kaldırılmasına ve üzerlerine atılı suçun unsurların oluşmadığı gerekçesi ile 2 kişinin beraatlarına karar verdi.

Konuya dair konuşan sanıkların avukatlarından Mehmet Altuntaş, mahkemenin kararının emsal teşkil ettiğini hatırlattı. Altuntaş, OHAL ve hukuk üzerindeki tartışmalı sürece rağmen bu tür kararlar veren mahkemelerin olmasının sevindirici olduğunu dile getirerek, kararın benzer davalarda dikkate alınması gerektiğini söyledi. (Kaynak: Dihaber)