Tutuklu Derik Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez'in yargılandığı davada mahkeme tahliye kararı vermezken, sahte oldukları ortaya çıkan "gizli tanıkların" dinlenmesi için müzekkere yazılmasına karar verdi. 

İçişleri Bakanlığı kararı ile 16 Kasım 2019’da yerine kayyım atanarak, tutuklanan HDP’li Derik Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez’in yargılandığı davanın 5'inci duruşması Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Esmez tutuklu bulunduğu Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı duruşmada avukatları ile yakınları da hazır bulundu. Yapılan kimlik tespitinin ardından geçilen duruşmada savcı tutukluluğun devamına karar verilmesini istedi. 

Savcılığın tutukluluğun devamı yönündeki mütalaasında ilişkin söz alan Mülkiye Esmez, "gizli tanık" beyanlarının gerçek olmadığını, "gizli tanıklara" da ulaşılamadığını belirterek 14 aydır haksız yere cezaevinde olduğunu belirterek tahliyesini istedi.

Avukat Dildar Ektiren de, dosyadaki delillerin soyut olduğunu belirterek, gizli tanık beyanları üzerinden oluşturulan bir dosya olduğunu söyledi. Nusaybin Belediye eşbaşkanlarının da aynı gerekçelerle tutuklandığını ve tahliye edildiğini hatırlatan Ektiren, kararın emsal olduğunu belirterek tahliye talebinde bulundu. Tutuklama nedenlerinin ortadan kalktığını belirten Ektiren, dosyanın derhal kapatılması gerektiğini ifade etti. 

'DAVA SİYASİ TAHLİYE VERİLMELİ'

Avukat Sidar Genç ise daha önce "gizli tanık" "Plevne" ve "Kosova"nın beyanlarında Mülkiye Esmez ile ilgili "örgüt üyesi" olduğu iddialarının aksine mahkeme huzurunda "Derik Belediye Başkanı olarak tanırım. Örgüt ile ilişkisi olduğunu söylemedim" şeklinde beyan verdiğini hatırlattı. Yine "Ankara" isimli "gizli tanık" ile ilgili de Tanık Koruma Kararının kaldırıldığı ve kendisine ulaşılamadığını ifade eden Genç, dosyanın siyasi olduğunu ifade ederek, tahliye talebinde bulundu. 

Mahkeme tahliye talebinin reddine karar vererek, üç duruşmadır ulaşılamamasına ve Tanık Koruma Programından çıkarılan "gizli tanıklar" ile Tanık Koruma Programına hiç alınmayan "Bold Pilot" isimli "gizli tanık" ile ilgili mahkeme huzurunda dinlenmesi yönünde yeniden müzekkere yazılmasına karar verdi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 5 Mart tarihine erteledi.

Mahkemenin kararı üzerine Esmez, tepki göstererek, dosyanın siyasi olduğunu, bir komplo sonucu cezaevinde tutulduğunu söyledi. Mahkeme Esmez'in söylediklerini zapta geçirmedi. 

Kaynak: MA