Metruk binaların yıkılması için mahkeme kararı beklenmemesini isteyen ve "Ya arkadaş mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin" ifadesini kullanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün tepki gösterdiği sözleri ile ilgili geri adım attı. Soylu, "Lafa takla attırdılar" dedi.  

Soylu, Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Balıkesir Buluşması'nda yaptığı konuşmada konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: 

"En önemli mücadele uyuşturucu mücadelesidir. Muhtarlar, biz metruk binaların kaldırılması için mücadele ediyoruz, ama veraset davası var dediler ben de dedim ki elbette o dava devam eder. 2019'da çıkan bir kanun var. Eğer böyle bir metruk bina görürseniz bu bina asayişe, huzura, kamu düzenine yönelik anlayış eksikliği görüyorsanız şu adımları atarsınız. Ama sen burayı yıkamazsın asayişten dolayı diye mahkeme kararı getirirlerse yapacağımız bir şey yok, ama miras davası yürürken o ayrı bir şeydir. Ama lafa takla attırdılar, biz hepimiz hukukun adamlarıyız, ne yapıyorsak hukukun üstünlüğü ile yapıyoruz. Hukukun bize el verdiği imkanlarla yapıyoruz. Hukukla beraber olmayan içişleri bakanı mı olur dediler. Ama bana uyuşturucu gören satıcıyı polis görünce ayaklarını kırsın dedim, kıyameti kopardılar. Bunu söylediğimde uyuşturucudan ölen sayısı 941'di, şimdi 314. 941, 314'ten büyüktür. Bir kişi uyuşturucudan hayatını kaybetmesin. Çatlasınlar patlasınlar muhtarlık mesleği devam edecek."

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Soylu, 'lafına takla attırıldığını' iddia ettiği konuşmasını 26 Ekim'de yapmıştı: 

"Muhtarlarımız diyor ki 'Efendim şurada metruk bina var burada metruk bina var. Ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz.' Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Çünkü o bina orada durdukça orada uyuşturucu kullanılıyor. Vatandaş geliyor diyor ki muhtara 'Bu binayı ne yapacaksın.' Muhtar 'mahkeme kararı var yıkamayız' diyor. Ben de diyorum ki gece yarısı dozer gelsin yıksın, kim yıktı biz nereden bilelim ya!" 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, isim vermeden Soylu'ya şöyle tepki göstermişti: "Biz yapalım hukuk arkadan gelsin' değil, 'hukuk önden yürüsün, biz ona göre kendimizi ayarlayalım' anlayışıdır hukuk devleti."