İstanbul Anadolu Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı imzasıyla adliyedeki birimlere koronavirüse ilişkin 14 Aralık 2020 tarihli “skandal” bir resmi yazı gönderildi.  

Yazıda, bir kalemde vaka çıkması ve kalemin karantinaya alınması durumunda personelin hijyen/mesafe kurallarına uymadığı kanısına varılacağı ve karantinaya alınan kalemin çalışanları hakkında idari soruşturma başlatılacağı bildirildi.  

Yazıda tehditkar ve personeli suçlayan ifadeler dikkat çekti. Üç sendika yazının hukuka ve vicdana aykırı olduğu yönünde ortak açıklama yayımladı.  

PERSONELİ SUÇLAYAN İFADELER  

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre Anadolu Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda, Sağlık Bakanlığı Temaslı Takibi rehberine göre hareket edildiği, personelden maske, mesafe, temizlik tedbirlerine uygun hareket etmesi istendiği, bu kurallara uymayan hakkında idari işlem başlatılacağı yer alıyor. Yazıda birimlerde bir koronavirüs hastası çıktığında tüm birimin filyasyon ekiplerince karantinaya alındığının tespit edildiği belirtilerek, “Oysaki o birimde tüm personel, usulüne uygun maskesini takmış, hijyen, mesafe kurallarına riayet ediyor olsaydı, bu durumda tüm personel Sağlık Bakanlığı’nca karantinaya alınmayacaktı. Hem karantinaya alınan mahkemenin hem de karantinaya alınan personelin yerine görevlendirilen personelin kendi mahkemelerindeki sekteye uğramayacaktı” ifadeleri ile çalışanlar suçlandı. 

"KOVID-19 ÇIKAN MAHKEMELERE PERSONEL VERİLMEYECEK"  

“Bir birimin tamamının Sağlık Bakanlığı’nca karantinaya alınması o birimde maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmediği anlamına gelmektedir” ifadesinin savunulduğu yazıda, “Bir birimde tüm personelin karantinaya alınması durumunda ilgililer hakkında ‘görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirilmesinde kusurlu davranmak’ maddesi uyarınca işlem yapılacaktır” ifadeleri yer aldı. Ayrıca söz konusu yazıda pozitif vaka çıkan mahkemelere işlerin halledilmesi için personel verilmeyeceği de bildirildi. 

SENDİKALARDAN TEPKİ: HUKUKA VE KAMU VİCDANINA AYKIRI 

İstanbul 5. No'lu Büro Memur-Sen, İstanbul 9. No'lu Türk Büro-Sen ve Adalet Sen İstanbul Şubeleri, adliyelere gönderilen yazı ile ilgili Anadolu Adliyesi önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada "Bu olumsuz ortamda ağır iş yüküne rağmen görevlerine gelip tüm çaba ve gayretleri ile özverili çalışan personellerimize moral ve motivasyon verilmesi gerekirken, tehditkar söz ve eylemlerde bulunulması çalışma barışına zarar vermektedir" denildi. 

Dünyanın en büyük adliyesi olması sebebiyle yaklaşık beş bin personelin görev yaptığı ve duruşma günlerinde adliyeye ortalama 50 bin kişinin geldiği belirtilen açıklamada hastalığın bulaşma riskinin neredeyse hastane ortamına denk geldiği ifade edildi. 

Açıklama şu ifadelerle devam etti: "Kovid-19 belirtilerinin bulaşıdan 2 gün sonra kendini gösterdiği ve bu itibarla ateş ölçümünün ve diğer tedbirlerin direk adliyeye girişi engelleyici bir müdahale anlamına gelmediği, her ne kadar dönüşümlü esnek çalışma sistemine geçme yönünde Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlanmış ise de ve İstanbul Valiliğince Covid-19 ile mücadele kapsamında tüm kurum ve kuruluşlara genelgenin uygulanmasına yönelik yazılı bildirim yapılmasına rağmen İstanbul genelindeki adliyelerimizin çoğunda bu tedbirler uygulanamamaktadır. 

Tüm bu olumsuzluklar karşısında Covid-19 bulaşı ile ilgili sorumluluğun yargı personelinin sırtına yüklenmesi, hem hukuka hem de kamu vicdanına aykırıdır.  

Sağlık Bakanlığı yetkililerince toplum sağlığını korumak adına karantinaya alınan temaslı personellerimize uygulanacak olan idari işlemler de hukuk dışıdır. Haksız uygulamalara ve hukuk dışı eylemlere maruz kalan personellerimiz olduğu takdirde dün olduğu gibi bugün de yanlarında olacağımız bilgisi kamuoyuna duyurulur"  

BAŞKANLIKTAN "ÇARPITILDI" AÇIKLAMASI 

Tepkiler üzerine yazılı açıklama yapan Anadolu Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanlığı “Yazımız, salgının artmasının önlenmesine, birimlerde özellikle maske kullanımı olmak üzere sosyal mesafe ve hijyene azami ölçüde dikkat edilmesine ilişkindir. Tedbir yazımız çarpıtılarak haber yapılmıştır, gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.