Basmane Çukuru’na dikilmek istenen gökdelen projesinin imar planı mahkeme tarafından iptal edildi. Karara rağmen inşaat devam ediyor. 

İzmir’in Konak ilçesinin Basmane semtinde bulunan ve “Basmane Çukuru” adıyla anılan bölgeye AKP’ye yakınlığı ile bilinen Ethem Sancak’a ait Saya Grup bünyesinde bulunan Folkart Yapı tarafından yapılmak istenen gökdelenlerin imar projesi İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 
 
20 bin 855 metrekarelik alanın imar planını iptal eden mahkeme gerekçesinde, "Projenin yapıldığı alanın 1/1000 ölçekli uygulama imar planının incelenmesi sonucunda bölgedeki yoğunluk, bölgenin trafik yükü, arazinin konumu, kullanımı ve etrafındaki yapılarla ilişkisi nedeniyle olumsuz sonuçlar doğuracağı, bu nedenle projeyi içeren sahanın 1/1000 ölçekli imar planının iptaline..." ifadelerine yer verildi. 
 
Kent Stratejileri Merkezi Sözcüsü Ali Rıza Avcan, mahkeme kararına rağmen gökdelenlerin yükselmesinin Türkiye’de hukuk kararlarının her şeyi çözemediğini gösterdiğini aktardı. Valilik ve belediyenin karara sahip çıkacak bir tavır ortaya koymadıklarını dile getiren Avcan, “Önemli olan bu tarz mahkeme kararlarının o kenti yöneten insanlar, kurumlar tarafından sahiplenilmesi. Öncelikle sesimizi daha fazla çıkarmalıyız. Daha fazla İzmirlinin bu mücadelede yer alması gerekir. Yaklaşan seçim ortamında belediyelere, belediye başkanlarına mahkeme kararlarının uygulama konusunda görevlerini hatırlatması gerekiyor” dedi. 
 
‘BUNA İZİN VERİRSEK…’
 
Basmane Çukuru’nda yapılmak istenen gökdelenlerin Kadifekale’yi geçen yüksekte olacağını hatırlatan Avcan, İzmir Büyükşehir Belediye binasının da gökdelenin içinde yer alacak olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.  Avcan, “Buna yol verirsek buna izin verirsek, bir anahtar gibi Basmane’yi, Çankaya’yı, Kadifekale’yi ve Kemeraltı’nı saracak yeni bir başkalaşımın yolunu açacaktır. O kilidi açtırmamalıyız o yapıyı yaptırmamalıyız” diye konuştu. 
 
Sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek birlikte mücadele etmesi gerektiğine vurgu yapan Avcan, inşaat sektörünün kendine yeni alanlar aradığını bunun başında da İzmir’in geldiğini ifade etti. Avcan, bu tarz projelerde hükümet ve belediye yetkililerinin halkın onayını alması gerektiğini dile getirdi.