Tokat'ın Kızıldere köyünde 30 Mart 1972 tarihinde katledilen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (THKP-C) lideri Mahir Çayan'ın da aralarında bulunduğu 10 devrimci düzenlenen törenle anıldı.

Ankara'nın Karşıyaka Mezarlığı'nda bulunan Çayan'ın mezarı başında düzenlenen anmaya yüzlerce kişi katıldı.

Mezarlıkta toplananlar, Çayan ve Kızıldere katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla Çayan'ın mezarının bulunduğu noktaya kadar yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte "On'lar mücadelemizde yaşıyor" pankartını taşınırken, "Faşizme ölüm tek yol devrim" ve "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş" sloganları atıldı.

Anmaya, Ankara 68'liler Devrimci-78'liler Federasyonu, CHP Ankara Gençliği, Halkevleri, Devrimci Parti, Kaldıraç, HDP gibi bir çok siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı.

CHP milletvekillerinden Mehmet Tüm, Niyazi Nefi Kara, Ali Haydar Hakverdi ve Nihat Yeşil de anmada hazır bulundu.

Mezarlık başında toplananlar, mezara karanfil ve yakılan sigaralar bıraktı.

ŞİİRLER VE KARANFİLLERLE ANILDI

Anmanın yapıldığı alana Çayan, Gezmiş ve Kaypakkaya'nın fotoğrafları konuldu.

Kitle "Akın var akın güneşe akın" ve "Yürüyor onlar" şiirlerini okudu. Saygı duruşunun yapıldığı anmada katliamda yaşamını yitirenler için yoklama yapıldı.

CHP Milletvekili Mehmet Tüm, katliamda yaşamını yitirmiş devrimcileri anarak, Mahir Çayan'ların başlattığı mücadeleyi sürdürme mesajı verdi.

78'liler Federasyonu adına konuşan Hüseyin Esentürk, Kızıldere katliamının hesabının sorulacağını belirterek, devrimcilerin kapatmadığı bir hesabın onlardan başka kimsenin kapatamayacağını belirtti.

'KIZILDERE ŞEHİTLERİ BİRLİK OLUN ÇAĞRISINDA BULUNUYOR'

Esentük, "Kızıldere'den devrimci önderlerimiz bize sesleniyor. 'Devrimciler, emek ve demokrasi güçleri, olabildiğince geniş ve güçlü bir dayanışma hattında buluşun, kucaklaşın, omuz omuza mücadele edin' diyor. Kardeşler bu gün Mahir olmanın, Deniz olmanın, İbrahim olmanın günüdür, önderlerimize kulak verin. Dünyanın neresinde olursa olsun haksızlığa karşı durun" çağrısında bulundu. Esentürk, Kızıldere'de yaratılan dayanışma ruhunun Cizre'de, Nusaybin'de, İstanbul'da, Ankara'da yaratılması gerektiğine vurgu yaptı.

Anma, Devrimci Gençlik Marşının okunmasıyla son buldu.

Kaynak: DİHA