1915'te Ermenilere yapılan soykırım için, "soykırım dememek imkansız" açıklaması yapan ve AKP'den tepki toplayan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başdanışmanlığı görevinden 'emekli edilen' Etyen Mahçupyan, "Ben başbakan olsaydım soykırımı kabul etmezdim," dedi. Mahçupyan, "emekliliğine" ilişkin olarak da, "Başdanışmanlık görevimi şu anda fahri olarak yürütüyorum" diye yazdı.

"SOYKIRIM TANIMI HİÇBİR ZAMAN ANLAM DÜNYAMDA ÖNEMLİ OLMADI"

Bugünkü köşesinde konuya değinen Mahçupyan'ın Ermeni Soykırımı'na ilişkin açıklamaları şöyle:

"(...)soykırım meselesinde de benim yıllardır yazdıklarım ve söylediklerim ortada. Bu terim hiçbir zaman benim anlam dünyamda önemli olmadı ve bu nedenle geçmiş yıllarda Ermeni diasporasının hiddetine epeyce mazhar oldum. Nitekim aynı diaspora kalemleri benim başdanışmanlığımı da ancak AKP hükümetinin ‘taktiksel’ hamlesi olarak anlama kapasitesi gösterebildiler. Diğer taraftan böyle bir tanım var ve o kadar geniş tutulmuş ki, bir kimliksel grubu hedef alan herhangi bir olayın söz konusu tanım dışında kalma ihtimali kalmamış. Diğer bir deyişle aslında tanımlayıcı niteliğini yitirmiş bir atıftan söz ediyoruz…

Öte yandan eğer Başbakan’a soykırımı kabul etmesini tavsiye edip etmeyeceğim merak ediliyorsa, bir adım daha gidelim… Ben başbakan olsaydım soykırımı kabul etmezdim. Çünkü bir başbakan öncelikle bugün muhatap olduğu vatandaşlarının refahından ve yararından sorumludur ve onları bir bilinmezlik tüneline sokamaz.

Geçmişte bu nüanslara defalarca değindim… Ama beni bugünün bir oyununun parçası kılmak birçok kişinin ve tabii ki ilgili medyanın işine geldi. Sebep doğrudan Başbakan’a ve AKP’ye ‘vurma’ arzusunun dolaylı yoldan gerçekleştirilmeye çalışılması gibi gözüküyor..."

"BAŞDANIŞMANLIK GÖREVİMİ FAHRİ OLARAK YÜRÜTÜYORUM"

Mahçupyan "emekliliğine" ilişkin olarak da şunları yazdı:

"Bu arada doğum günüm olan 9 mart geçti ve 65 yaşımı doldurduğum için otomatik olarak emekli oldum. Emekliliğimi Başbakanlık benden öğrendi… Şu an itibariyle görevimi fahri olarak yürütüyorum ve takdir tümüyle Başbakan Davutoğlu’na ait. Benim açımdan önemli olan bu tarihsel momentte Başbakan’ı ve Cumhurbaşkanı’yla  AKP’nin başarısıdır. Anlayan anlar… Anlamayanlara ise sözümüz olmaz. Onlara zaten alışığız…"

Yazının tamamı için tıklayınız.