Manisa’da 13 Mayıs 2014 te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının 9. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ifadesinde "Ülkemiz PKK, DHKPC, FETÖ saldırısı altındadır. Bu örgütler Soma'yı da yapmışlardır" dedi.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, 56 günlük aranın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı.

Duruşma öncesinde, yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınında toplanan Somalı işçilerin aileleri ile onlara destek veren STK üyeleri, basın açıklaması yaptı.  

"DAVANIN SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Duruşma öncesinde aileler, ölen yakınlarının isimlerinin yazılı olduğu pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Aileler adına konuşan İsmail Çolak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme getirilen Soma madenci katliamının Fethullahçıların bir sabotajı olduğu iddialarına tepki göstererek, "Bizler tanığıyız. Soma'da yaşanan katliamdır. Bu katliam ne FETÖ'nün ne de başka birisinin sabotaji değildir. Soma katliamı sermaye, siyaset, sarı sendika üçlüsünun sorumlu olduğu bir işçi katliamıdır" dedi.  

Çolak, ulusal ve uluslararası düzenlemelerin zorunlu kıldığı denetlemeleri yapmayan yaptırmayan, katliamdan kısa süre önce Eynez Maden Ocağı'nı "en güvenli maden" ilan eden, enerji politikaları ile emek sömürüsünü var eden "siyaset" ve siyasetçilerin Soma katliamından sorumlu olduğunu vurguladı.

Çolak, "İşçilere en alt düzeyde eğitim bile vermeden yer altına sokan, en temel iş güvenliği önlemlerini almayan, havalandırmanın sorunlu olduğunu bildiği halde binlerce işçiyi madene sokan sermaye, katliamdan sorumludur" dedi.

Çolak, işe alımlardan itibaren işveren ile hareket eden, seçimlerini işçilerin ellerine tutuşturduğu zarflar ile yapan, işçilerin şikayetlerini dinlemeyen, madenin ısındığını söyleyen işçilere 'beğenmiyorlarsa çalışmamalarını söyleyen, dayı başılık sistemini pekiştiren işçiler üzerinden para kazanan ama onlar için bir şey yapmayan "sarı sendika"nın katliamdan sorumlu olduğunu söyledi.

Fıtrat açıklamalarının kabul görmemesi gibi sabotaj iddialarının da kamuoyu nezdinde kabul görmeyeceğini belirten Çolak, "Ailelerin talebi tek ve nettir. Göz göre göre gelen Soma katliamının tüm sorumluları bir gün yargılanacak ve hak ettikleri cezayı alacaktır" dedi.
 
DAVANIN GEÇMİŞİ  

Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen yıl 13 Mayıs'taki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi.  

Tutuksuz 38 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.  

DAVANIN SANIKLARI  

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal'dan oluşuyor.  

SANIK CAN GÜRKAN: SOMA'YI FETÖ, DHKPC, PKK YAPTI  

Sendika.org'da yer alan habere göre, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ifadesinde "Ülkemiz PKK, DHKPC, FETÖ saldırısı altındadır. Bu örgütler Soma'yı da yapmışlardır. Bilirkişileri raporu yazanlar bir iradeden talimat almadan bu raporu yazamaz. Bu rapor bir iradenin ürünüdür" diye konuştu.

(Kaynak: Evrensel)