Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 2020 boyunca maden şirketlerine kestiği cezaları duyurdu. Yapılan tespite göre iş güvenliği önlemlerini almayan, madene uyarı levhası koymayan, çıkardığı madeni bildirmeyen ve hatta izinsiz üretim yapan maden şirketleri var.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, çeşitli illerdeki maden şirketlerine 54 ayrı ceza kesti. 27 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan cezalarda, kimi şirketin faaliyet raporlarını bildirmediği, kimi şirketin de 3-5 yıl arası değişen sürelerde madeni işletmediği tespit edildi. Bazı maden şirketleri izinsiz üretim yaparken, bazıları da yaptığı üretimi tam olarak bildirmedi. Maden şirketlerinin bazılarında iş güvenliği önlemleri alınmadığı ve hatta uyarı levhasının bile bulunmadığı görüldü.

Şirketlere kesilen bazı cezalar ve gerekçeleri şöyle:


-Fırat Madencilik’e uyarı levhaları bulundurmadığı, iş güvenliğinin tehlike altında olduğu belirlendi. Şanlıurfa Valiliği’ne yazı gönderilerek şirketin madencilik faaliyeti durdurularak, tehlikeli unsurların giderilmesi için faaliyet yürütülmesi kararlaştırıldı.

-Patonsiyle Elektrik ve Tesisat şirketinin maden sahasında daimi nezaretçi (iş güvenliğinden sorumlu maden mühendisinin) defteri denetim sırasında sunulmadı.

-Yen-Taş Madencilik ve Abdullah Yapıcı- Asyapı Madencilik’in kaçak bazalt üretimi yaptığı tespit edildi.

-Estaş Madencilik’in izinli olduğu işletme alanı dışında üretim yaptığı görüldü.

- Batı Madencilik’in ürütim sahasında şev yüksekliklerini düşürerek üretim yaptığı, güvenlik önlemlerinin alınması için süre verilmesine rağmen almadığı, teknik nezaretçi olmadan üretim yaptığı belirlenirken, ayrıca ocak içinin su dolduğu tespit edildi.

- Lotus Müteahhitlik şirketi ruhsat sahasında yaptığı üretimi ve sevkiyatı süresinde bildirmedi. Ayrıca işletme izni olmayan sahada üretim yaptı.

- Yesa Mermer şirketi tek kademeli ocakta can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak şekilde 30 metrelik şev oluşturdu. Madene uyarı ve ikaz levhası koymadı.

- Kar-Mer Memer şirketi ruhsat bedelini ödemedi.

- Ak-Eli İnşaat şirketi mülkiyeti ve ÇED izni dışında üretim yaptı.

- Atasan Endüstri şirketi ruhsat harçlarını ve çevre uyum teminatlarını yatırmadı.

Kaynak: ANKA