Brezilya'nın Peru sınırındaki Vale do Javari yerli topraklarında izole bir hayat sürdüren bazı yerlilerin maden arayıcıları tarafından öldürüldüğü iddiası üzerine adli soruşturma başlatıldı. Maden arayıcılarının bir bara giderek, yerlileri öldürmelerini 'böbürlenerek' anlattıkları öne sürüldü.
Yetkili makamlara başvuran Ulusal Yerli Vakfı (FUNAI), geçen ağustos ayında Amazon'un batısındaki Sao Paulo de Olivença bölgesinde bazı maden arayıcılarının yerlilere saldırdığı ihbarında bulundu.

Vale do Javari Yerli Halkların Birliği Başkanı Paulo Marubo ise konuya ilişkin açıklamasında, "Kaç kişi olduğunu belirlemek mümkün değildi ancak katliam gerçekleşti" ifadesini kullandı.

İhbar üzerine çalışma başlatan Amazonas Eyaleti Federal Cumhuriyet Başsavcılığı bölgedeki bazı kişilerin ifadelerine başvurdu.

​‘YA BİZ YA DA ONLAR ÖLECEKTİ'

FUNAI'nin koordinatörü Leila Silvia Burger Sotto-Maior, madencilerin "Ya biz öldürecektik ya bizi öldüreceklerdi" dediğini aktardı.

Öte yandan Sotto-Maior, maden arayıcılarının Kolombiya sınırı yakınlarında bir bara giderek, öldürdükleri yerliler hakkında ‘övünerek' bahsettiklerini, yerli kabileden aldıklarını söyledikleri el oyması küreği de havada salladıklarını anlattı.

Sotto-Maior, "Kaba bir bar muhabbetiydi. Bedenlerini parçalayıp bunları nehre fırlattıklarından bile övünerek söz ettiler" dedi.

Başsavcılık, devam eden bir soruşturma olduğu için ayrıntı bilgi verilemeyeceğini kaydetti.

MADEN ARAYICILARINA OPERASYON

Öte yandan, başsavcılık ve güvenlik birimleri tarafından maden arayıcılarının faaliyetlerini kontrol altına almak için yerlilere yönelik saldırıların yaşandığı öne sürülen bölgenin çevresinde 28 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde geniş çaplı bir operasyon yapıldı.

Maden arayıcılarının çalıştığı nehir bölgesinde uçaklarla yapılan incelemelerde 16 ihlal tespit edildi.

Başsavcılığa göre, maden arama faaliyetleri izole yerliler tarafından yoğun olarak kullanılan yerli toprakları ile kesişiyor.

Ağustos sonunda Brezilya'nın başkenti Brasilia'da federal mahkeme, Danimarka'nın yüz ölçümü büyüklüğünde olan ve Renca olarak bilinen doğal koruma alanının madencilik faaliyetine açmayı hedefleyen kararla ilgili idare bir işlem yapılmasını ‘hızla' askıya alma emri vermişti.

Muhalefet ve çevreci gruplar ise hükümetin planına tepki göstermiş, muhalif senatör Randolfe Rodrigues'in kararı, 'Amazonlar'a yönelik son 50 yılın en büyük saldırısı' olarak yorumlamıştı.

(Kaynak: Sputnik)