İstanbul Esenyurt’ta bulunan Kromevye fabrikasında işçiler Birleşik Metal İş Sendikası öncülüğünde fabrika önünde direnişe başladı.

İşçiler şubat maaşları yattıktan sonra bunu az bularak sendikalı işçilerin öncülüğünde diğer işçileri de örgütleyerek Birleşik Metal İş üyesi yaptı. Bu faaliyetler neticesinde Kromevye fabrikasında çalışan işçilerin çoğunluğu sendikalı oldu.

Kromevye patronu, yasal hakları olan işçilerin çoğunun sendikalı olduğunu gördü. Buna karşı patron, sendikal faaliyetleri yürüten 5 işçinin iş akdini feshetti. Gerekçe olarak da fabrikanın küçülmeye gittiği beyan edildi.

İşçiler, Birleşik Metal İşçileri Sendikası öncülüğünde 4 gündür Kromevye fabrikası önünde çadır kurdu ve direniyor.

Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever’in aktardıklarına göre, Şubat ayında maaşları yatan işçiler maaşları az buldu. Daha sonra sendikayla iletişime geçtiler.

Vatansever konuşmasına şöyle devam etti, “Fabrikada çoğunluğu aldık ve yetkili bakanlığa başvurumuzu yaptık. Bu evraklar patrona ulaştığında patron, tespit ettiği 5 işçi arkadaşımızı işten çıkardı. İşten çıkarma gerekçesinin sendikalaşmayla ilgisi olmadığını söylediler. Her patronun yaptığı gibi küçülmeye gidiyoruz, denildi. Biz de sendika üyeleri olarak yaptığımız toplantı sonrası direniş çadırımızı fabrikanın önüne kurduk. İçeriden de bize tam destek var. İşçilerin yüzde 90’ı sendikalı oldu, hepsi de yanımızda. Biz sadece insanca yaşanılacak bir ücret istiyoruz. Ve toplu sözleşmelere bağlı kalınmasını istiyoruz. İş yeri yönetimi bu Salı (01.03.2022) gününe kadar bizden zaman istedi. Son olarak şunu eklemek istiyorum, haklarımızı alana kadar, fabrika önündeki direnişimiz devam edecek.”

Konuştuğumuz bir işçi ise şunları söyledi, “Uyduruk bahanelerle ben ve diğer 4 arkadaşımı tespit edip işten çıkardılar.”

İş yeri yönetimi tarafından küçülmeye gittikleri için işten çıkarıldığını söyleyen işçi, “Madem küçülmeye gidiyorsunuz, bizi kovduktan sonra neden işçi alıyorsunuz,” diye sözlerine devam etti. On beş yıldır Kromevye fabrikasında çalışan işçi, “ Yönetimden düzgün bir ücret talep ediyoruz. Ve sendikal haklarımıza saygı duyulsun istiyoruz,” dedi.

Ömer İbrahimoğlu / Demokrat Haber