Fransa'da Sarı Yelekliler eylemi 12. haftasına girerken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kendisinin de bir Sarı Yelekli olabileceğini söyledi.

BFM TV, Paris Match, Le Figaro'dan gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Macron, "Sarı Yelek olmak demek daha az milletvekili istemek, emeğinin karşılığında daha fazla ücret talep etmekse, ben de bir Sarı Yelek'im" dedi.

Sarı Yelekler'den "Belli bir iddiası ve lideri yok. Başlamasından bu yana çeşitli dönüşümlerden geçti" diye söz eden Macron, diğer yandan bu harekete "Fransa'daki kurumların yıkımını isteyen 40 bin — 50 bin militanın sızdığı" iddiasını ortaya attı.

Macron, yurttaşın herhangi bir yasa teklifinin 700 binden fazla imza toplaması halinde hükümetin onayı gerekmeksizin meclis tarafından son şekli verilerek referanduma sunulması önerisine ilişkin Yurttaşlar Girişimi Referandumu (RIC) hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Referandum ihtimaline açık olduğunu, ama aynı zamanda halkın oyunun parlamentonun kararlarını geçersiz hale getirmesini istemediğini dile getiren ransa lideri, kendisi tarafından kaldırılan ve zenginlerin daha fazla vergi ödemesini sağlayan "servet vergisi" konusunda referandum istemediğinin altını çizdi. Macron, diğer tekliflere ise açık olduğunu söyledi.

Macron yönetimi, Sarı Yelekler'e karşı, gösterileri izinsiz yapanların, yüzlerini kapayanların ve şiddet eylemlerine başvuranların sert şekilde cezalandırılmasına yönelik yeni bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak bu da yeni bir tartışma başlattı ve Macron taraftarlarının bile 'yurttaşların hak ve özgürlüklerine tehdit' diye tepkisini çekti.

Macron ise Fransız medyası karşısında "Bu (iktidardaki) 20 aydan çok şey öğrendim. Beni korkuttu" ifadesini kullandı.