Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere başkent Moskova'ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüşmesi öncesinde yaptığı açıkalmada, iyimser olduğunu, ancak mucizelere inanmadığını söyledi. Kremlin de iki liderin görüşmesinin çok önemli olduğunu, ancak belirgin atılımlar beklenemeyeceğini kaydetti.

Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmaya başlamasından bu yana Moskova'yı ziyaret eden en üst düzey Batılı lider olan Macron ile Putin arasında görüşme başladı.

Moskova'ya indikten kısa bir süre sonra Macron, gazetecilere verdiği demeçte, "Makul derecede iyimserim ama kendiliğinden mucizelere inanmıyorum" dedi.

Ardından Putin'le görüşmek üzere Kremlin'e geçen Macron, görüşmelerin hemen öncesinde basına yaptığı açıklamada, Rus mevkidaşı Putin'e hem Avrupa'nın hem Rusya'nın Ukrayna'daki sorunu çözmek için "yararlı" bir yanıt beklediğini söyledi.

Kremlin'deki görüşmeler başlamadan hemen önce kameraların karşısına geçen Macron, "Yararlı bir yanıt savaştan kaçınma ve elbette ki güven, istikrar ve ileriyi görme imkanı sağlar." dedi:

"Benim gözümde bugünkü görüşmeler ilerlememiz gereken konularla ilgili, yani siyasi ve askeri anlamda gerilimin azaltılması girişimi olacaktır. Bu konularda detayları konuşabilme ve hem Avrupa hem Rusya için yararlı bir yanıt arayışına başlama fırsatı bulduğumuza seviniyorum."

Ziyaret öncesi yaptığı açıklamada da Macron, Ukrayna'da savaşı önlemek adına bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşündüğünü ve Rusya'nın kendi güvenlik endişelerini dile getirmesinin meşru olduğunu ifade etmişti.

Macron, Avrupalı ülkeleri korumak ve Rusya'yı yatıştırmak üzere "yeni bir denge" çağrısında bulundu ve Ukrayna'nın egemenliğinin tartışmaya açık olmadığı konusundaki görüşlerini de yineledi.

Rusya'nın komşusu Ukrayna sınırına 100 bin civarında asker yığması Batılı ülkeler tarafından işgal hazırlığı olarak yorumlansa da Rusya bu iddiaları reddediyor.