Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Urfa'nın AK Partili Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya'nın Maçoğlu‘nun tarım projelerinin başarıya ulaşmasının sebebinin Alevi inancı ile ilgili olduğuna yönelik sözlerini değerlendirdi. Maçoğlu, “Sayın başkan Alevi inancı diyor ama biz öyle bakmıyoruz. Yerel yönetim halk ile birlikte karar aldığı andan itibaren herkesi bu işin parçası yapabilir” dedi. 

AK Partili Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, katıldığı bir TV programında Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile yaptığı bir görüşmeyi anlattı. Maçoğlu’yla tarım projeleri için görüş alışverişinde bulunduğunu açıklayan Yalçınkaya, projelerin başarıya ulaşmasının sebebinin Alevi inancı ile olduğunu öne sürerek, "Gittim ben. Tunceli Belediye Başkanı (Fatih Maçoğlu) ile de görüştüm. Dedim ki, ya çıkar senin şu modelini. Belki bize bir faydası olur. Çıkardı adam. Şimdi adam nohutu vermiş, mazotu vermiş. 5 dönümde nohut ekecek. Hasatta geri getirecek. Şimdi bu model burada işlemez kardeşim. Alevi inancı çok sağlam bir inanç. Yani, hakkı, hukuku bilen adamlar. Adam biliyor. 5 dönüm nohut ekecek. Gitti, beş dönümün nohutunu aldı, mazotunu aldı. Getirip veriyor, başkan da pazarlıyor. Parasını veriyor, kârını veriyor. Şimdi ben versem ne mazotu alabilirim ne nohutu alabilirim. ‘Ne olmuş baba yani bize 5 kilo nohut verdin diye başımıza her gün kakirsin’ derler. Bu Tunceli modeli burada olmaz. Biz kendimize göre model bulmalıyız. Gittim, inceledim yani her şeyi” ifadelerini kullandı.

'PROJELER ANLATILDIĞI TAKDİRDE HALK İKNA EDİLEBİLİR'

TELE1’de Betül Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Fatih Mehmet Maçoğlu, Yalçınkaya ile görüşmesinin detaylarını aktardı. Maçoğlu, projelerinin başarısının Alevi inancı ile ilgili olduğu sözlerine katılmadığını meselenin halk ile beraber karar almak olduğunu belirtti. Halka projelerin anlatıldığı takdirde ikna edilebileceğini vurgulayan Maçoğlu şunları dile getirdi:

“Sayın başkan ile birkaç sene önce görüştük. Bölgede görüş alışverişi yaptığımız başkanlar da oldu. Hem biz hem onlar fikir belirttik. Kendisi bölge ile ilgili bilgiler verdi. Biz kendi üretim alanlarımızı oluşturduk. Bu tohum yüzlerce aileye yarar oldu. Bu hiç zor değil.

Sayın başkan Alevi inancı diyor ama biz öyle bakmıyoruz. Yerel yönetim halk ile birlikte karar aldığı andan itibaren herkesi bu işin parçası yapabilir. Nasıl çalışma yaptığınızı halka anlatırsanız onları ikna edebilirsiniz. Niçin yaptığınız önemli. Üreticilere mazot, gübre verilmesi lazım. Su ücretsiz olmalı. Bu ülke tarım ülkesi. Sadece Çukurova, Harran, Iğdır’da bile Türkiye dışında birkaç ülkenin bile ihtiyacını karşılayabiliriz. Ukrayna ve Rusya savaşında bile buğday kaygısı düşünmemiz ayıp.”