Romanya'da yaşayan yaklaşık 1 milyon 200 bin Macar, nüfusun yüzde 6'sını oluşturuyor. Romanyalı Macarlar özerklik talebiyle Pazar günü çeşitli eylemler düzenlediler. 45 kilometre uzunluğundaki bir "insan zincirine" katılım 100 bin kişiyi buldu. Romanya'ki en büyük Macar siyasi partisi Macar Demokratik Birliği (UDMR) de eylemlere destek verdi.

Romanya’daki Macarlar’ın eylemine Macaristan’dan da destek geldi. İşbaşındaki sağ popülist hükümetin çağrısıyla başta başkent Budapeşte olmak üzere ülkenin birçok yerleşim yerinde "Romanyalı Macarlar’ın özerlik taleplerine destek" yürüyüşleri yapıldı. Budapeşte’deki yürüyüş, Romanya Büyükelçiliği’nin önünde son buldu.

Romanya’daki Macarlar’ın durumu, Macaristan gündeminin de ilk sıralarında yer alıyor. Sağ popülist Başbakan Viktor Orban, yurtdışındaki Macar asıllıların da oyunu almayı planlıyor. Orban, çıkardığı bir yasayla yurtdışında yaşayan Macar asıllılara seçme hakkı verilmesini sağlamıştı.

ROMANYALI MACARLARIN KAYGISI

“Erdel Ulusal Meclisi” isimli organizasyonun başkanı Balazs Izsak, yayımladığı bildirgede, Erdel’in özerk yönetime kavuşturulmasını talep ederken, aksi halde “”sivil itaatsizlik eylemine başvuracaklarını“ söyledi.

Romanyalı Macarlar, Bükreş tarafından çıkarılan bir idari reform paketi kapsamında Erdel’in “parçalanarak” Rumen çoğunluğun yaşadığı başka bölgelerle birleştirilmesine karşı çıkıyor. Romanya Senato Başkanı Crin Antonescu ise Macarlar’ın özerklik taleplerini sert ifadelerle eleştirdi.

© Deutsche Welle Türkçe