Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, göçmenleri ülkelerine dönmeye ikna etmeye çalıştıklarını fakat "kimsenin geri dönmek istemediğini" söyledi.

Lukaşenko bu açıklamayı, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanlarının, Belarus'a daha fazla yaptırım uygulamayı görüştüğü bugünkü toplantısı öncesi yaptı.

Büyük kısmı Orta Doğu ülkelerinden binlerce göçmenin, bir süredir Belarus üzerinden Polonya başta olmak üzere bazı AB ülkelerine geçmesi, Belarus ve Polonya'nın yanı sıra Rusya ve AB'yi de karşı karşıya getirmişti.

Bu göçmenlerin Polonya'da kalmak istemediğini, amaçlarının Almanya'ya ulaşmak olduğunu vurgulayan Lukaşenko, Polonya'nın göçmenlere bir "insani koridor" açabileceğini, ayrıca Almanya'nın kabul etmesi durumunda Belarus'un ulusal havayolu şirketi Belavia ile göçmenleri Münih'e götürebileceklerini söyled

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Belarus'a yönelik göçmen hareketliliğinin "kontrol altına alınmaya başlandığını" söyledi.

AB'nin göçmenleri taşıyan havayollarına yaptırımları görüştüklerini açıklaması üzerine aralarında THY'nin de bulunduğu uluslararası havayolları Suriye, Irak ve Yemenlilere Minsk bileti satışını sonlandırmıştı.

Mayıs ayında Yunanistan'dan Litvanya'ya giden bir yolcu uçağının bir bomba ihbarıyla Belarus tarafından Minsk'e zorla indirilmesi ve muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltına alınmasının ardından AB, Belarus'a yaptırımlar uygulamıştı.
AB yetkilileri, Minsk'in göçmenleri kullanarak Brüksel üzerinde baskı yapmaya çalıştığını fakat bunun işe yaramayacağını söylüyor.

ALMANYA: YAPTIRIMLARI SIKILAŞTIRACAĞIZ

AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Lukaşenko tüm yaptırımları kaldırmamızı istiyor. Ona yanıtımızı bugün vereceğiz: Yaptırımları sıkılaştıracağız" dedi.

Toplantılar sürerken AB Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada dışişleri bakanlarının yeni yaptırımlara olanak sağlayan bir karara imza attığı açıklandı.

Yaptırımların ne olacağı ise henüz resmen açıklanmadı.

Ajanslar AB'nin hedefinde 30 Belaruslu üst düzey yönetici, Belarus'un hava yolu şirketi Belavia havayolu ve bazı seyahat acentelerinin olabileceğini aktarıyor.

Lukaşenko ise yeni yaptırımlar uygulaması halinde AB'ye karşılık vereceğini söyledi.

Fransız haber ajansı AFP ise Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis'in, Minsk'teki uluslararası havalimanının uçuşa yasak bölge ilan edilmesini talep ettiğini bildirdi.

Belarus-Polonya sınırındaki göçmen hareketliliği bugün de devam ediyor.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, Kuznica sınır kapısı civarında çok sayıda göçmenin olduğu bir videoyu paylaşarak "Belarus kuvvetleri sınıra daha fazla göçmen getiriyor" dedi.