4 Kasım günü Suudi Arabistan ziyareti sırasında Lübnan'da can güvenliğinden endişe ettiği için görevinden istifa ettiğini açıklayan Başbakan Saad Hariri, Fransa'ya gitti.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve ailesi Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'ın daveti üzerine Paris'e gitti.

Hariri, Elysee Sarayı'nda Macron tarafından karşılandı.

Macron Birleşmiş Milletler İlkim Konferansı için bulunduğu Almanya'nın Bonn kentinde yaptığı açıklamada bunun bir 'siyasi sığınma' olmadığını söylemişti.

Macron ile görüşmesi sonrası bir açıklama yapan Hariri önümüzdeki günlerde Lübnan'a döneceğini belirterek, "Bağımsızlık kutlamalarına katılacağım ve Cumhurbaşkanı Michel Aoun ile görüştükten sonra pozisyonumu açıklayacağım" dedi.

'ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAŞLANGICI'

Suudi Arabistan ve Lübnan çifte vatandaşlığı bulunan Hariri'nin istifası, Sünni Suudi Arabistan ile Lübnan'da Hizbullah'ı destekleyen Şii İran arasındaki bölgesel güç mücadelesinin kritik bir konumda bulunan Lübnan üzerinden şiddetlenmeye başlaması olarak yorumlanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkan Michel Aoun, Suudi Arabistan'ı Hariri'nin ülkeden ayrılmasına izin vermemekle suçlamış, Suudi yönetimine Lübnan başbakanının Riyad'da 'rehin tutulduğu' suçlamasını yöneltmişti.

Suudi Arabistan ise iddiaları reddetti.

Fransa'nın Hariri daveti sonrası Twitter hesabı üzerinden bir mesaj yayımlayan Aoun, bu adımın krizin "çözüm sürecinin başlangıcı" olarak nitelendirdi.

Aoun, "Başbakan Hariri'nin Paris'ten dönmesini ve birlikte oturup hükümete dair bundan sonra atılacak adımlara karar vermeyi bekliyorum" demişti.

NE OLMUŞTU?

Lübnan Başbakanı Saad el Hariri 4 Kasım’da yaptığı televizyon konuşmasıyla istifa ettiğini duyurdu.

Açıklamasında İran ve Hizbullah’ı eleştiren Hariri, "Refik El Hariri'nin (Lübnan'ın 2005 yılında suikaste uğrayan eski başbakanı ve Saad el Hariri'nin babası) öldürülmesinden önceki havayı andıran bir iklimdeyiz. Hayatıma yönelik, gizli kapaklı bir komplonun hazırlandığını hissediyorum" diye konuştu.

Lübnanlı yetkililer ve Hizbullah, başbakanlıktan istifa eden Hariri'nin Suudi Arabistan'da kendi isteği dışında tutulduğunu öne sürüyor.

Reuters'ın Lübnan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Cumartesi günü Riyad'da Lübnan başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklayan Saad Hariri Suudi Arabistan'da kendi rızası dışında tutuluyor.

Reuters'a konuşan üst düzey bir hükümet görevlisi Hariri'nin hala Lübnan'ın başbakanı olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Hariri'yi özgürlüğünü sınırlayarak Riyad'da tutmak Lübnan'ın egemenliğine saldırıdır. Bizim onurumuz Hariri'nin onurudur. Beyrut'a geri dönmesi için (yabancı) devletlerle birlikte çalışacağız."  Aynı yetkili Lübnan'ın dış ve Arap ülkelerinden Hariri'nin serbest bırakılması için Suudi Arabistan'a baskı yapmalarını istemeyi düşündüğünü söyledi.

Diğer taraftan Saad Hariri'nin bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Fransa Büyükelçisi ile görüştüğü bildirildi.

Hariri'nin makamından yapılan açıklamada eski Başbakan'ın son iki günde Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD diplomatlarıyla da görüşmeler yaptığı belirtildi. Riyad'da bir televizyon açıklamasıyla istifasını duyuran Hariri henüz ülkesine dönmedi.

İddiaların ardından açıklama yapan Suudi Arabistan'ın resmi kanalı Al Arabiya’ya konuştu.

Hariri "Benim önceliğim Lübnan'ın ulusal çıkarları. İstifam, kendi rızamla gerçekleşti" dedi.

"Benim hedefim Lübnan'ı korumak" diyen Hariri, "Yaşanlar Lübnan'a dönük bölgesel bir tehdit" ifadesini kullandı. Şimdiye kadar konuşmamasının sebebi olarak, istifa açıklamasının üzerinde oluşan baskı olduğunu söyleyen Hariri ülkesine dönüp, yasal gereklilikleri yerine getireceğini söyledi.