Londra’nın güneyinde London Eye, St. Thomas Hastanesi gibi simge yerlerin bulunduğu 350 bin nüfuslu Lambeth ilçesine İbrahim Doğuş Belediye Başkanı seçildi.

Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin (CEFTUS) ve Kürt çalışmaları merkezi yöneticiliğinin yanı sıra İngiltere’de her yıl düzenlenen ‘En İyi Kebap Ödülleri’nin (British Kebab Awards) de kurucusu olan iş adamı Doğuş, birçok yardım programlarında sık sık yer alan bir isim.

Doğuş, geçtiğimiz yıl Westminster Bridge’te düzenlenen terör saldırısı sırasında restoranının kapılarını polislere açarak ülke gündemine girmişti.

Mayıs 2018 seçimlerinde Lambeth bölgesinde İşçi Partisi’nden aday olan Doğuş, rekor bir oyla belediye meclisine girmeyi başarmıştı. Son bir yıldır belediye başkan yardımcılığı görevini sürdüren Doğuş, Lambeth’in Belediye Başkanlığı görevini Chistopher Wellbelove’dan düzenlenen bir törenle devraldı. Lambeth Belediye Sarayı’nda dün gece düzenlenen seremoniye bölge milletvekilleri Helen Hayes, Kate Hoey, Lambeth ve Southwark Emniyet Müdürü Simon Messinger, Olay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nesin Fehmi, Londra Belediyeler Birliği Başkanı Clare Whelan, İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan altı askeri yetkili, İngiliz İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in eşi Laura Alvarez, Enfield Belediye Meclis Üyesi Sabri Özaydın, Dr. İsmail Bulut, Mali Müşavir Altan Tülin Kemal, TFC Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sibel Uçar, iş adamları Önder Şahan, Derviş Aslan, Mustafa Topkaya, Zafer Çiçek, Ahmet Akdoğan, Hacı Akdoğan, Yusuf Çiçek, ve iş kadını Yıldız Jasmine Armstrong da katılarak destek verdiler.

Gecede bir konuşma yapan Doğuş, belediye başkanlığını üstlendiği Lambeth’in 119 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Ancak birçok Lambeth’linin aksine, bu bölgede doğmadığını belirten Doğuş, İngiltere’ye Türkiye’den geldiğini ifade etti.

Doğuş şunları söyledi; “Lambeth’in en önemli özelliklerinden biri herkese açık olması ve yeni bir başlangıç yapmak için herkese fırsatlar sunuyor olması. Ben Londra’ya geldiğimde 14 yaşındaydım, ilk işim olarak bulaşıkları temizliyordum. Şimdi ise, Lambeth’in belediye başkanıyım. Londra ve özellikle Lambeth, işte bu anlamda ‘fırsatlar bölgesi’ olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda Lambeth, AB referandumunda ‘AB’de kalma’ yönünde oyların en çok verildiği bölge oldu. Lambeth’in ‘çeşitliliği’ onurlandıran tarihini göz önünde bulundurunca, buranın Kürt kökenli ilk başkanı olmanın gururunu yaşıyorum. Londra’da Old County Hall bölgesinde bir restoran işletiyorum. Bu nedenle her gün lokal demokrasinin hem gücüne hem de hassaslığına bizzat tanık oluyorum. Lambeth tarihte David Bowie, William Blake, Stella McCartney ve Linton Kewsi Johnson gibi birçok önemli tarihi ikonun da evi olmuştur. Ben de, Lambeth’te ‘herkesin başkanı’ olacağıma söz veriyorum. Okulları, camileri, kiliseleri, toplum merkezlerini, klüpleri, kolejleri, Windrush jenerasyonu (2. Dünya Savaşı sonrası çalıştırmak için Imperial Windrush gemisiyle İngiltere’ye getirilen siyahlar) kahramanlarını ve her etnik kimlikten Lambeth sakinlerini ziyaret edeceğime ve onların sesi olacağıma söz veriyorum. Eşim Mayoress Raife Aytek’e de teşekkür ediyorum. Güveniniz için teşekkür ederim. Sizleri yüz üstü bırakmayacağım.”

Etkinlik ardından düzenlenen resepsiyonda Doğuş, davetlileri kapıda karşılayarak, tek tek tokalaştı.

Bir yıl görevde kalacak Doğuş’un ismi son haftalarda, milletvekili Joan Ryan’ın istifasından sonra İşçi Partisi’nin milletvekili aday adaylığı için de gündemde.