Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) yapılan rektörlük seçiminde açık ara birinci olan Raşit Tükel'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği listede ikinci sırada gösterdi. BirGün'e konuşan Prof. Dr. Tükel, YÖK'ten bu kararının gerekçelerini açıklamasını istedi.

Ömer Şahin Keyif’in Birgün’de yer alan haberine göre, İÜ Demokratik Üniversite Girişiminin adayı olarak seçime giren Prof. Dr. Tükel'in seçilmesi sonrası, üniversite içinden ve dışından pek çok kesim, rektör olarak atanması için kampanyalar başlatmış ve çağrılar yapmıştı.
Prof. Dr. Tükel, 2 bin 537 oyun 1.202'sini alması sonrası önceki gün YÖK'ün mülakatına girmiş, kendisiyle diğer adaylardan çok daha uzun süre görüşülmesi dikkat çekmişti.

Prof. Dr. Tükel, "Eğer seçim yapılıyorsa bu seçimin gereği en yüksek oy alanın atanmasıdır, bunu baştan beri ifade ettik. Şimdi de bu görüşümüze devam ediyorz. YÖK'ün bilim insanlarının iradesine karşı aldığı bu kararın gerekçe ve ölçütlerini açıklamasını talep ediyoruz. Bu sıralama neye göre değiştirildi? Biz bunun kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz" dedi.

'SORULAR SORDULAR'

Önceki gün YÖK'le yaptığı mülakatın içeriğiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Tükel, kendisine üniversitedeki çeşitli sorunlar ve sorunlarla ilgili yapılabilecekler konusunda fikirlerinin de sorulduğunu belirtti: "Ben üniversiteyle ilgili görüşlerimi aktardım. Ne düşündüğümü ifade ettim. Çözüm yollarıyla ilgili sorular soruldu. Bir görüş alış verişi söz konusuydu. İlk bölümde kendi görüşlerimi aktardım. Sonrasında kendileri sorular sordular. Ben o sorulara yanıtlar verdim. Nasıl bir üniversite düşündüğümü anlattım. Bugün ise sıralamanın değiştirildiğine illişkin kararı YÖK'ün sayfasından öğrendim. O yüzden bu karar gerekçelendirilmelidir."

'ÇOK UZUN GÖRÜŞME YAPTILAR'

Görüşmede sıralamanın değştirileceğine dair bir izlenim edinmediğini belirten Prof. Dr. Tükel "Olumsuz bir görüşme yapmadım. Öyle bir izlenimle çıkmadım. Onlar nasıl değerlendirdi bilmiyorum. Ama şimdi böyle bir karar aldıklarına göre mutlaka gerekçeleri vardır, açıklasınlar" dedi. Tükel, diğer adaylara göre daha uzun bir süre mülakatta kaldığına da dikkat çekti: "Diğer adaylara göre oldukça uzun denebilecek bir süre mülakatta kaldım. Bir çok aday 5 dakika konuştu. Ben 40 dakika gibi uzun bir süre kaldım..."

'DOSYA SUNDUK'

Görüşmenin öncesinde ise adayların YÖK'e kendileriyle ilgili bir dosya sunduklarını da hatırlatan Prof. Dr. Tükel, "O dosyada bilimsel yayınlarımız var, CV var, ayrıca üniversiteyle ilgili sorunların neler olduğuna, neler yapmayı düşündüğümüze ve ne tür projeler gerçekleştireceğimize dair bilgiler vardı" diyerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bütün bu saydığım bilgiler ve yaptığımız görüşmenin sonunda böyle bir karar verildi, bu kararın gerekçeleri kamuoyuna açıklanmalıdır."