LİMAK Holding, 15 milyon fıstık ağacı ile beraber hayvancılığı da yok edecek marn ocağını Urfa’ya yapmak istediğini duyurduğu haber nedeniyle Evrensel Gazetesi’ne “Kişilik haklarının zedelenmesi” iddiasıyla açtığı tazminat davasını kaybetti.

Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen duruşmada her iki tarafın avukatı hazır bulundu.

Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı, kurumun kişilik haklarına zarar vermediğini, haberin kamuoyu yararına olduğunu, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Benzer dava örneklerini mahkemeye sunan Avcı, savunmasında AİHM’in vermiş olduğu kararları anımsattı ve şöyle dedi:

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10/2 madde ve fıkrasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından yapılan yorumlarında, düşünce ve ifade özgürlüğünün sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız, ilgilenilmeye değmez görünün ve kayıtsızlık içeren haber, bilgi veya düşünceler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici haber ve düşünceler için de geçerli sayılıp uygulanması gerektiği birçok kararında yer almıştır.

AİHM, bu durumun demokratik toplum düzeninin ve çoğulculuğun olmazsa olmaz unsurlarından olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğunu vurgulamakta ve eleştirinin/haberin sert, kırıcı ve incitici olmasının da doğal olduğunu belirtmektedir.

İfadeyi açıklama özgürlüğünün ‘sınır tanımayan’ bir değere sahip olduğu, böyle bir özgürlüğün halkın büyük bir kesimini rahatsız etse dahi koruma kapsamında kaldığı ağır, sert veya sert incitici nitelikte de olsa eleştiri hakkı kullanıldığında kişiye yaptırım uygulanmaması gerektiği belirtmektedir.”

Avcı, sözlerinin ardından davanın reddini talep etti.

DAVA REDDEDİLDİ

Mahkeme heyeti, LİMAK tarafından açılan 10 bin liralık tazminat davasını 6. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından istinaf yolu açık olması şartıyla reddetti.

15 MİLYON FISTIK AĞACI TEHLİYEYE GİRECEK

“Limak için fıstık ağaçları yok edilecek” başlığıyla 1 Ağustos 2017’de yayımlanan haberde, Urfa’nın Karaköprü ilçesi Kırkpınar ve Korukezen mahallelerinin tapulu ortak merasına, Limak Holdinge ait çimento fabrikasının marn ocağı yapmak istediği yer almıştı.

Haberde geçimlerini fıstık bahçeleri ve hayvancılıkla sağlayan mahallelinin söylediklerine yer verilmiş, meranın marn ocağına dönüşmesi halinde 15 milyon adet Antep fıstığı ağacının ve hayvancılığın tehlikeye gireceği belirtmişti.