İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber

Kadıköy forumlarının çağrısı ile 28 Haziran akşamı Medeni Yıldırım'ın öldürülmesinin birinci yılında Bahariye Caddesi’nde sokak etkinliği olarak Veysi Polat’ın 22 Ekim 1993 yılında devlet tarafından gerçekleştirilen ve 20 kişinin yaşamını yitirdiği, tüm Lice'nin yakıldığı katliamı anlatan belgeseli gösterildi. Etkinliğe Caferağa Dayanışması, Yeldeğirmeni Dayanışması, Yoğurtçu forumlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Gezi Direnişi günlerinde Diyarbakır Lice’de kalekol yapımını protesto eden halka açılan ateş sonucu 19 yaşındaki Medeni Yıldırım vurularak katledilmişti. Ardından çeşitli yerlerde ve Kadıköy'de yapılan yürüyüşlerde "Taksim Lice omuz omuza" sloganları atılmıştı.

Kadıköy forumları adına etkinliği yöneten Özgür kısa bir konuşma yaptı. Özgür konuşmasında Gezi direnişinin enternasyonal etkilerine değindi. “Lice’de katledilen Medeni Yıldırım bizim için barışın köprüsü olmuştur” dedikten sonra, Gezi ile oluşan, Medeni’nin katledilmesiyle yakalanan Kürt halkı ile Türkiye kesimi arasındaki empatiyi koruyamadıklarını söyledi.

Özgür’ün ardından 1993 yılında devlet tarafından yapılan Lice katliamını anlatan ‘Lice’nin Feryadı (Hawara Licê)’ adlı belgeselinin sunumunun yapmak üzere konuşan Veysi Polat “Licelilerin size mesajı Lice’yi asla unutmamanız, Licelilere yapılanları herkese anlatmanız” dedi.

Roboski'de yaşayan barış aktivistleri Meral Geylani ve İbrahim Yaylalı da Roboski'de yaşadıkları mücadele deneyimlerini aktardılar.

Her ayın 28’inde bir çok şehirde eylemlerin gerçekleştiğini, Roboski’yi hatırlatmak ve adalet istemek için bir gün dahi olsa mutlaka alanlara çıkılması gerektiğini vurguladılar.

Konuşmaların ardından ‘Lice’nin Feryadı’ belgeseli izlendikten sonra etkinlik halkların kardeşliği sloganları atılarak bitirildi.