Libya'nın "kurtuluşu" resmen ilan edildi. Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil, ülkede Şeriat kurallarının uygulanacağını söyledi.

Abdülrahman el Kebisi, devrik Libya lideri Muammer Kaddafi rejimi karşıtı ayaklanmanın başladığı Bingazi kentinde düzenlenen törenin açılış konuşmasında, "Tüm dünyaya ülkemizin, kentleri, köyleri, dağları, tepeleri, çölleri, gökyüzüyle kurtardığımızı ilan ediyoruz" dedi.

Tarihi bir anda olunduğunu belirten Kebisi, "Biz Libyalıyız, Kim olduğunu sana gösterdik yüzyılın firavunu, Kaddafi. Tarihin çöp kutusuna atıldın. Cehenneme git" diye konuştu.

Ulusal Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Abdülhafız Goga da yaptığı konuşmada, "Kurtuluşun ilanı... Başlarınızı kaldırın. Özgür Libyalılarsınız" dedi.

ŞERİAT DÖNEMİ

Bu arada Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil, ülkede Şeriat kurallarının uygulanacağını söyledi.

Abdülcelil daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşmelerinde tam destek almıştı. Türkiye Ulusal Geçiş Konseyi’ne siyasi desteğin yanı sıra önemli bir maddi destek de sağlamıştı.

Abdülcelil, Libya'nın "kurtuluşunun" ilan edildiği tören için Bingazi kentinin merkezine toplanan onbinlerce kişiye yaptığı konuşmada, "İslam ülkesi olarak, Şeriat'ın kabul edildiğini" belirtti.

Öldürülen devrik Libya lideri Muammer Kaddafi dönemindeki boşanma ve evlilik yasasının şeriata aykırı olduğu örneğini veren Abdülcelil, söz konusu yasanın artık yürürlükte olmadığını söyledi.

UGK Başkanı, yatırımcıların faiz geliri elde etmediği İslami bankaların açılacağını da belirtti.

Libya'nın "kurtuluşunu" kutlamak için havaya ateş açanlara seslenen Abdülcelil, "Ateş açmak Allah'a şükretmek anlamına gelmez. Sivilleri yaralayabileceği için Şeriat bunu yasaklıyor" dedi.

Libya'nın yeniden inşası için herkese "kinini kalbine gömme" çağrısında bulunan Abdülcelil, halkın tahriklere kapılmaması gerektiğini belirtti.

Abdülcelil, diğer Arap ülkelerindeki muhaliflere de mesaj göndererek, "Suriye ve Yemenlilerin de istediklerini elde etmesini ve kazanmasını umduğunu" ifade etti.

Törende, Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ve diğer yetkililer yemin etti ve milli marşı okudu.

Kaddafi'nin 1969'daki darbeden sonra değiştirdiği Libya bayrağı yeniden göndere çekildi.

Mustafa Abdül Celil

Libyalı bir politikacı. 2007 yılından 2011 yılları arasında Muammer Kaddafi hükümeti altında Adalet Bakanı idi (gayri resmi, Genel Halk Komitesi Sekreteri). 2011 Libya İç Savaşı sırasında Abdul Celil, Trablus'ta Kaddafi'ye muhalefet ederek ve ülkenin çoğunu kontrol ederek Bingazi'de Geçici Ulusal Konseyi Başkanı oldu.

Abdul Celil, 1975 yılında Arap Dili ve Libya Üniversitesi İslam Araştırmaları Fakültesi Şeriat ve Hukuk bölümü bitirdikten sonra bir yargıç olarak atanmadan önce 1978'de El Bayda'da Cumhuriyet Savcısı Sekreteri yardımcısı olarak görev yaptı.

Abdul Celil, 2007 yılında adalet bakanı olmadan önce yargıçlık yaptı. Ocak 2010 yılında siyasi tutukluların serbest bırakılmasında hükümetin başarısızlığı üzerine ulusal televizyonda istifa etmeye çalıştı fakat istifası reddedildi. İsyancılar tarafından alınan rehinelerin serbest bırakılması için görüşmek üzere Bingazi'ye gönderildikten sonra 21 Şubat 2011 tarihinde istifa ederek isyancıların başına geçti.