Türkiye’nin Libya’da BM destekli UUH ile uzlaşısı, bu ülkeye asker göndermeye yönelik adımı sonrasında uluslararası temaslar hızlandı.

ABD Başkanı Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile, Rus lider Putin, İtalya Başbakanı Conte ile görüştü.

Libya’da süregiden iç savaş ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları üzerinde hâkimiyet mücadelesi kızışırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen çarşamba günü yaptığı Tunus ziyaretinin yankıları sürüyor.

 Ziyarette Erdoğan ile bir araya gelen Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in makamından yapılan açıklamalarda ülkenin bölge siyasetinde tarafsız kalacağı vurguları öne çıktı.

Tunus Cumhurbaşkanlığı Facebook sayfasından, “Herhangi bir ittifakın veya safın üyesi olmayacağımız teyit edilir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan çarşamba günkü basın toplantısında “Libya’daki meşru hükümete siyasi destek verilmesi yönünde Türkiye ile Tunus’un müttefik olduklarını” kaydetmişti.

Ankara ile Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) arasında geçen ay imzalanan deniz yetki sahalarına ilişkin ve askeri anlaşmaların ardından Türkiye’nin bu ülkeye asker göndermesi gündeme gelmişti.

Tobruk merkezli Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu ile savaş halindeki UUH önceki gün Türkiye’den asker talebinde bulunmuş, Erdoğan da “Davete icabet ederiz” demişti.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da dün Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Libya hükümetinin, Türkiye’den askeri destek istediğini belirterek, “Bölgesel güçlerin Libya’da baskıcı vekil yönetim kurma çabaları sonuçsuz kalacak” dedi.

UUH İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın “Türkiye, Tunus ve Cezayir’le işbirliği içinde halkımıza, güvenliğimize ve istikrarımıza hizmet eden bir ittifak içinde olacağız” şeklinde önceki gün gündeme yansıyan sözlerine de Tunus’tan yanıt geldi. Yunan ve Arap basını, Tunus Cumhurbaşkanlığı Medya Danışmanı Reşide en-Neyfer’in “Böyle bir ittifak bizim pozisyonumuzu yansıtmıyor” dediğini yazdı. Danışmanın “Tunus’un IŞİD’in koridoru haline getirilmesine izin vermeyeceğiz” ifadeleri haberlerde yer aldı.

‘UÇUŞA YASAK BÖLGE’ TARTIŞMASI

Libya’nın batısında yer alan bir diğer önemli ülke Cezayir ise gerilime ilişkin önlem hazırlığında. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un başkanlık ettiği Yüksek Güvenlik Konseyi toplantısında “sınırlar ve bölgelerin korunması için gerekli bazı savunma önlemleri alınmasına” karar verildi.

Öte yandan, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme planları, İtalyan basınında da geniş yer buldu. Corriere della Sera gazetesi, “Avrupa askeri çevreleri arasında gittikçe yayılan fikir; Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya hava kuvvetlerinin, insansız hava araçları arasındaki düelloyu durdurmak için görev üstlenmesi” ifadelerini kullandı. BBC Türkçe’nin aktardığı haberde Avrupa ülkeleri tarafından oluşturulacak bir uçuşa yasak bölgenin kısa vadede, Halife Hafter’in Trablus’a askeri saldırısını felce uğratabileceği belirtildi.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Libya’da Hafter’i destekleyen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’yle telefon görüşmesinde Libya krizinin ele alındığı bildirildi. Beyaz Saray, görüşmede krizin çözümü için “acil adımların” atılması gerektiği konusunda mutabık kalındığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçen hafta Hafter ile görüşen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile konuştu. Kremlin, tarafların Libya’daki krizin barış yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladığını açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet