Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan trans tutuklu Buse Aydın, 31 Ocak’tan bu yana ölüm orucunda.

Aydın cinsiyet değiştirme operasyonu hakkı engellendiği için 2018 Haziran ayında ölüm orucuna başlamıştı. Operasyon için açtığı davada mahkeme, geçireceği operasyonun ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu hükmüne varmıştı. Ardından Aydın ölüm orucunu sonlandırma kararı almiştı.

Müebbet hapis cezasına çarptırılan Aydın, erkek cezaevinde tutuluyor. Aydın “güvenliğinin sağlanamayacağı” gerekçesiyle bütün sosyal haklarından mahrum olarak 5 yıldır hücrede tutuluyor.

İHD BM’YE BAŞVURUDA BULUNDU

İnsan Hakları Derneği (İHD) Buse için Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörüne başvuruda bulundu ve yaptığı başvuruyu Twitter hesabından duyurdu.

'İHD ırkçılık ve ayrımcılığa karşı komisyon ve merkezi kadın komisyonu olarak, ölüm orucunda olan, trans kadın Buse ile ilgili, BM özel raportörüne başvuru yaptık.'— İHD Genel Merkezi (@ihd_genelmerkez) 21 Şubat 2019

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Aydın hakkında geçen yıl şu açıklamaları yapmıştı: Buse, Erzurum DGM’de hiç avukatı olmadan yargılanan bir müebbet hükümlüsü, siyasi mahpustur. Buse’nin cezaevinde geçireceği daha 17 yılı var.